header banner
Default

Tienjarig meisje kreeg van Alexa de opdracht om een gevaarlijke challenge van TikTok uit te voeren


Table of Contents

    Net als je denkt dat het niet gekker kan, weer een nieuwe dag op het internet.. Social media was leuk in het begin, maar vind het tegenwoordig echt geen aanwinst meer, doet meer kwaad dan goed. Dat aan de ene kant, aan de andere kant hebben we de AI gekte.

    Waarom moet Alexa in God's naam challenges voorstellen?? Heeft echt niemand kunnen bedenken dat dit fout kan gaan, nog nooit enig robot films gekeken hoe zoiets eindigd? Aangezien de markt blijkbaar niet verantwoord mee om kan gaan, denk ik dat het tijd is dat er een wettelijke kader komt die moet beperken in wat een AI allemaal ongecontroleerd mag doen en waarvoor iets eerst moderatie nodig heeft (bv als je iemand iets gaat laten uitvoeren) en als laatste wat absoluut niet mag door AI.

    Ik hoor de bigdata boeren nu al zeggen dat ze niet alles kunnen controleren. Maar wat je niet kan controleren, moet je maar niet aan beginnen, dit heeft grote gevolgen als je mensen letterlijk aanspoort om daden uit te voeren 8)7 whats next een voorstel doen uit één of ander purge film of serie?

    vroeger, toen ik klein was en iedereen sliep keek ik naar tekenfilms op nl,bbc,vrt,tve,etc...

    ..vroeger werden er tekenfilms gekozen en gefilterd door 'de overheid'.. vaak gasten die we geite wollensokken figuren enzo noemen...

    heeeeeeeerlijk... weet ik nu als vader van 2 kleine kids..

    Ben zo moe van het individualisme en bijvoorbeeld 'zelfredzaamheid' als de norm.. de mensen worden meer en meer uit elkaar gedreven en grote datamachines eten ons op.. we verenigen ons in niches en worden als gekken uitgemaakt, links EN rechts..

    het enige wat ik nog tegen mn kids kan zeggen als ze media consumeren is:

    zit er een verhaal in of is het leeg,
    zonder ziel of context?
    In het begin veel fronsende wenkbrauwen en.. wat bedoel je papa..

    maar nu begrijpen ze precies wat ik bedoel en passen ze het toe.. (80/20) en ben ik dus 20% dictator.. :P

    toch zou ik willen dat de overheid zich weer bemoeit met media en feitelijk censuur toepast.. nu moet elk huishouden dit zelf uitvogelen, en de enige gemene deler die kids hebben zijn freaking tiktok happenings, challanges... *zucht*

    Excuses voor de rant!

    Hiervoor is het nodig dat sociale media net zoals de TV kanalen van toen, lokaal worden uitgebaat. M.a.w. moet hun monopolie opgebroken worden en zou er bv. een Nederlandse TikTok moeten komen die Nederlandse moderatie doet door, dus, Nederlandse geite wolle sokken 'overheids'-mensen. Net zoals het vroeger gebeurde voor kinder TV programma's

    denk nu eens 2 seconden na...
    Wie zal dat gebruiken? De mensen zijn nu al tegen alles van de overheid, de jeugd al zeker...
    Ik zou ook geen europese versie van Facebook of Google gebruiken. Heb meer vertrouwen in buitenlandse bedrijven dan eigen bedrijven. Ze hebben dan mss wel mijn data, maar ze gaan die minder snel leveren aan de Belgische/Nederlandse overheid.

    Ikzelf vertrouw de Belgische overheid en haar privacy wetgeving plus instituten die toekijken op de naleving van die wetgeving veel en heel veel meer dan de Amerikaanse.

    Met heel en heel veel meer bedoel ik dat ik de Belgische zoveel meer vertrouw dan de Amerikaanse dat het over tientallen veelvouden meer gaat.

    Of eigenlijk: ik vertrouw de Amerikaanse overheid, corporate America en de instituten die toekijken op de naleving van privacy wetgeving in Amerika, niet en ook wel totaal en absoluut helemaal volledig niet.

    Ik vertrouw de Belgische wel. De Nederlandse veel minder dan de Belgische. Maar wel nog steeds heel en heel extreem erg veel meer dan de Amerikaanse.

    Bovendien gaat niet niet over privacy maar wel over regulering / moderatie. Daarin vertrouw ik de EU (en de nationale overheden in de EU) opnieuw heel en heel erg veel meer dan de Amerikaanse overheid.

    Hoe dat komt? Door de veel en heel erg veel voorbeelden waarin wij dat veel en ook heel erg veel beter doen dan de Amerikaanse overheid het doet.

    Voorbeeldje nodig? Vergelijk de contactdozen van de VS met die van de EU op veiligheid. Bv. hoe de twee type contactdozen deze TikTok-challenge doorstaan. Wanneer het over regulering gaat zijn wij belachelijk veel beter dan Amerika. Niet een klein beetje. Helemaal niet zelfs.

    ps. Ik vertrouw de zelfregulerende zogenaamde onzichtbare hand van het kapitalisme ook helemaal niet. Opnieuw voorbeeldje nodig? PFOS en PFOA chemicalieen van Dupont en 3M.

    [Reactie gewijzigd door freaxje op 29 december 2021 14:28]

    Dit ^^
    Een van de dingen die je kunt doen is zelf op zoek gaan naar iets wat ze waarschijnlijk leuk zullen vinden en ze dat aanbieden. Volgende ochtend zoeken ze dat weer op, want zo zijn ze, ze zoeken iets wat ze al kennen en leuk vinden.

    Eens - maar dan is er nog altijd de invloed van de groep op o.a. school. Niet alle ouders zullen even succesvol zijn in het bedenken van leuke dingen als afleiding.
    En dan vergeet ik nog gemakshalve dat als ze zelf wat onschuldige steekwoorden invoeren ze vanzelf ook voldoende gekkigheid voorgeschoteld kunnen krijgen.

    Het beste wat je kunt doen is de series die jij zelf hebt gekeken archiveren. Als je kijkt naar bijv. Blues Clues is dat nu zo anders dan vroeger, en was die versie van vroeger toch echt beter imo. Zo zijn er nog wel veel meer voorbeelden.

    alles wat we zelf hebben gekeken is tegenwoordig verboden...

    _/-\o_

    Net onderstaande film gekeken en zó goed te begrijpen:
    https://m.imdb.com/title/tt7504818/
    @.oisyn fair enough ;) ,de titel is : Ron's gone wronge

    De mens is het product van de smartphone/Social media giganten.
    Begrijp me niet verkeerd ik ben er ook onderdeel van en begin steeds meer te verlangen (in sommige situaties) naar een dumb-phone of geen telefoon.

    Linksom of rechtsom wordt je beïnvloed om een (of het de juiste is laat ik in het midden) keuze te maken . Het punt alleen is dat er op veel (zo niet alle) Social media platformen niet aan leeftijd rating wordt gedaan. Hoe kan/wil je deze verantwoordelijkheid bij de kinderen/ouders neerleggen?

    [Reactie gewijzigd door Ventrigo op 28 december 2021 22:40]

    Ik vind het wel heel ironisch dat je verlangt naar meer simpelheid en minder social media, maar om te weten over welke film je het hebt zijn we genoodzaakt op een linkje te klikken ipv dat je de film gewoon bij naam noemt ;).

    welke film... mn internet doet t niet ;)

    maar idd.. @Ventrigo of je isoleert jezelf van de wereld om verder in je eentje te individualiseren en eenzaam te zijn of je moet ongelooflijk scherp zijn waar, wat en van wie je wat consumeert..

    ik weet t niet.. ik denk dat overheden, EU, wel verder mag gaan dan miljarden boete dit, miljarden boete dat..

    iemand een mooi woord voor censuur? :+

    Int engels is dit mooi "Curated content" genoemd, weet niet direct een goede nederlandse vertaling
    "Samengestelde inhoud" (wat google translate voorstelt) vind k vreemd klinken.

    "Gecontroleerde inhoud" zou een passende vertaling zijn.

    Eerder iets in de richting van "voorgeselecteerde inhoud."

    @jeroen7s

    "Samengestelde inhoud" (wat google translate voorstelt)

    Het cureren van een collectie betekent het samenstellen, dwz. selecteren en organiseren van de zaken binnen een collectie om tot een (vaak publiek) logisch presenteerbaar resultaat te komen.
    Dus Google translate zit in de goede richting, maar is er niet helemaal. ;)

    [Reactie gewijzigd door R4gnax op 29 december 2021 10:03]

    Dat is wel een klein beetje vieze dingen doen met mieren daar 'gecontroleerd' ook als 'beheerst' of 'in orde gehouden' gelezen kan worden. Als we dan toch bezig zijn zou ik uit jouw voorstel de 'voor' weg laten en gewoon voor 'geselecteerde inhoud' gaan. ;)

    Zoals:
    Krant met een redactie?
    Radio met presentatoren en een zendercoördinator?
    :O

    Echter wanneer de overheid opstapt om de goede keuzes voor jou te maken heb je 10% van je bevolking in je nek met talloze redenen waarom dit niet kan. En ja de overheid maakt niet altijd de beste keuzes, maar die 10% zeker ook niet.

    Er is uiteindelijk geen juist antwoord op een dergelijke situatie, we willen als individu zelfbehoud, maar als individu is het merendeel niet in staat om critisch zelf te denken om eigenlijk goede keuzes te maken.

    Tegelijkertijd is consumenten bescherming essentieel, omdat enerzijds de consument niet de juiste keuze weet te maken, maar tegelijkertijd bedrijven zoals FB hebben zeker niet het beste met de consument voor. De consument is namelijk ondergeschikt aangezien zij het product zijn. Zo zien we ook hier het product is niet het meisje, maar data dat verkocht wordt door Amazon is. Het zou dan ook redelijk zijn dat de overheid hier op ingrijpt. Daarnaast zou het ook verboden moeten zijn dat user data wordt verkocht aan twijfelachtige partijen zoals we zagen met Cambridge Analytica. Een tik op de vingers is bij dit soort bedrijven onvoldoende. Wanneer ze zich (stelselmatig) misdragen dienen straffen pijn te doen juist daar waar ze zich misdragen, bijvoorbeeld verbied hun om data te verkopen voor een bepaalde periode.

    morning, wat je zegt klopt helemaal...
    enkel wat mij stoort is hoe we geframed zijn om te denken en dan gaat t mij om het woord 'consument'

    we proberen altijd zaken vanuit deze bril te bekijken in plaats van de termen, mensen, bevolking of gemeenschap.

    We zijn vergeten dat we leven in een sociaal democratische rechtstaat met lusten en lasten.

    “¯\_(ツ)_/¯“

    Deze vader had vroeger ook geen Alexa nodig om een schroevendraaier in een stopcontact te steken, een bes in m'n neus te proppen of met kaarsen een fikkie te steken.

    Deze vader heeft daarvan geleerd dat kinderen creatief zijn en dat je ze beter te lang dan te kort in de gaten kunt houden.

    Maar inderdaad, ik leef met je mee! Oud genoeg om te weten hoe offline leven was, jong genoeg om te snappen hoe het werk. Toen we met de kerstdagen bij mijn moeder waren waarschuwde ik m'n zoontje voor een snel rijdende auto op straat. Dezelfde straat die wij vroeger gewoon blokkeerden met skateboards, een tennisnetje of voetbaldoeltjes. Tijden veranderen...

    Op weg naar huis stond de radio aan, liedje dat ik leuk vond: bak commentaar... Twee minuten wachten tot het volgende nummer is te lang. Er moet nu een liedje dat ik wil, NU een liedje dat IK WIL! Je wacht maar even... Wij verveelden ons en dat was soms kut. Onze kinderen vervelen zich en dat is onze schuld, want de beeldschermtijd is op. De enige desinformatie die we kregen was dat die zonderlinge vrouw in dat afgelegen huis een heks was :+ Met vrienden afspreken is bij voorkeur naast elkaar zitten filmpjes kijken.

    Wij zijn de eerste generatie ouders die kinderen hierbij moeten begeleiden. Niet iedereen doet dat even succesvol. Sterker nog, wie weet wat succesvol is? Geen idee wat er nog op internet rondzwerft van die babyfoto's en wat daar 20 jaar later mee gedaan wordt?

    https://www.npostart.nl/pointer/06-12-2021/KN_1727123

    hahahahaha

    Deze vader had vroeger ook geen Alexa nodig om een schroevendraaier in een stopcontact te steken, een bes in m'n neus te proppen of met kaarsen een fikkie te steken.

    lols, inderdaad... toen ik 5 jaar oud was (en alleen) beet ik een keer door een batterij gatverdamme wat een goede les was dat!!

    Ik ben ook een 'te lang' type vader ;P

    _/-\o_ https://www.npostart.nl/pointer/06-12-2021/KN_1727123

    [Reactie gewijzigd door soto op 29 december 2021 10:58]

    zit er een verhaal in of is het leeg,
    zonder ziel of context?
    In het begin veel fronsende wenkbrauwen en.. wat bedoel je papa..

    Super advies! Ga ik ook gebruiken. Nu rant ik af en toe tegen mijn kinderen over inhoudsloosheid van youtubers en tiktokkers. Tuurlijk wel eens geprobeerd om er inhoud aan te geven, maar dit klinkt beter.

    pas op hoor... soms komt er een commercieel k-nummer op de radio en dan zegt dochter op de achterbank ook al... is dit nummer leeg papa? :D :D :D weet ook nog niet wat de lange termijn effecten hiervan zijn...

    oh my god, straks maak ik allemaal non-conformisten 8)7

    maar het gevoel dat je jou kinderen een stukje van je eigen normen/waarden en smaak meegeeft en hoe ze dat soms aan je terug reflecteren.. ja, dat geeft je toch een warm gevoel van binnen O+

    Dat is zeker waar. Ik probeer ze bijv ook te leren dat ze niet (alleen) excuses aanbieden, maar vragen hoe ze het weer goed kunnen maken. En als ik dan merk dat ze dat toepassen ben ik weer een beetje trots.

    Nu idd nog zorgen dat kritisch kijken naar de inhoud die ze waar dan ook voorgeschoteld krijgen via (social) media, school of wat dan ook en altijd zelf blijven nadenken.

    OBEY

    ;)

    Mag ik vragen hoe oud jouw kids zijn? Snappen ze ziel/context?

    nu 8 en 4, begon bij mn dochter toen ze 4 was..

    verhaal/leeg is voor hun, ziel/context is de boodschap voor de grote mensen in dit forum..

    maar hoe eerder je ze een concept uitlegt, hoe eerder ze het snappen..

    Thanks, zelfde leeftijden hier. Ga ik ook eens mee beginnen. De oudste heeft er al een behoorlijk idee van maar wat de vriendjes doen/cool vinden (TikTok :r ) blijft toch aanlokkelijk he...

    Wie wel/niet geschikt is om ouder te zijn vind ik niet echt iets waar ik (of "iemand") op afstand en zonder context over kan oordelen...
    Echte censuur is denk ik niet waarover het hier gaat, want dat beperkt inderdaad iemand z'n vrijheid.
    Persoonlijk denk ik dat mensen (in dit geval "de overheid") betere keuzes maken over wat relatief "goed" is voor kinderen dan algoritmes van grote data verzamelende bedrijven.
    Een Google en Facebook die door geavanceerde algoritmes alleen nog maar content laten zien waarvan ze weten dat jij het graag ziet beperken iedereen denk ik meer in hun vrijheid...

    Een Google en Facebook die door geavanceerde algoritmes alleen nog maar content laten zien waarvan ze weten dat jij het graag ziet beperken iedereen denk ik meer in hun vrijheid...

    aanvullend... with profit as a motive..

    De gemiddelde volwassene is niet eens in staat de media die op hem af komt te filteren. En als ouder is dat nog eens extra lastig omdat je al over zoveel dingen na moet denken. Capabel is wel lekker makkelijk schreeuwen maar vermogen is niet eens het probleem. Het probleem is dat je er naast het opvoeden van kinderen ook nog de tijd voor moet hebben / vrijmaken. Je moet een halve nerd / tweaker zijn om je media binnenshuis wat gefilterd te krijgen. Als dat al lukt…

    en dat is de andere werkelijkheid...

    80% van het volk kan inderdaad niet kritisch genoeg denken... daarom dat een comitee van hoogopgeleiden sociologen/psychologen vroeger voor het gros kon filteren...

    omdat het volk het inderdaad niet kan en er niet voor heeft gestudeerd..

    ik heb nog youtube kids geprobeerd.. maar daar zit ook al genoeg AI gegenereerde stront tussen...

    als de IT'ers het al niet kunnen, laat staan de rest..

    vandaar dat hulp vanuit de overheid een betere oplossing is... (imo)

    Dat gaat hem dus ook niet worden. Als een comité van hoogopgeleide artsen roept dat je beter mondkapjes kunt dragen, en je je moet laten vacineren, dan is er tegenwoordig een (grote) groep mensen die roept dat ze het zelf beter weten, want ze hebben ergens op het internet gelezen dat het niet klopt.

    Daarbij komt ook nog dat kinderen die thuis beperkingen opgelegd krijgen hierin dit buitenshuis gaan opzoeken, want spannend.

    Daarnaast hebben hun vriendjes en klasgenoten die 'beperkingen' niet, niet dat dit problematisch hoeft te zijn, maar als analogie denk ik dan aan in mijn jeugd aan kinderen waarvan de ouders alleen zwart-wit tv's in een kast met gesloten deuren hadden staan en op zondag niet aanmocht.

    Daar vond ik vroeger wel wat van, nu denk ik daar wat genuanceerder over.

    Die eerste zin is het standaard rotsmoesje van ouders die allebei 40 uur werken en thuis te moe zijn hun nageslacht een strobreed en de weg te leggen.

    Dat is echt onzin van de zuiverste soort.

    ik denk dat ik wel capabel ben.. in ieder geval 80/20, wat mn kids zullen doen later zal blijken..

    ik kijk nu ook terug op sommige dingen die mijn ouders verkeerd deden, maar geniet en probeer de beste dingen door te geven die ik zelf heb meegekregen.

    als je vader bent/wordt geniet van ze en geef ze het beste van jezelf.

    groet pik!

    Even relativeren:
    Alexa stelt niks zelf voor, je vraagt om iets en Alexa zoekt op internet en komt terug met een resultaat.
    Als je op Google zoekt op ‘challenge’ krijg je precies dezelfde resultaten.

    Dat Alexa het mondeling geeft (of op het scherm van een Show), maakt het wellicht iets laagdrempeliger en daardoor potentieel gevaarlijker.
    Maar als Alexa zegt dat de Aldi midden in de nacht open is, ram je ook niet de deur eruit ‘omdat hij open hoort te zijn’ en als TomTom zegt ‘hier de sloot in’, dan moet je dat ook beter niet doen.

    Dus dit is helaas niet echt te voorkomen maar middels denylisting wel achteraf te verhelpen.

    Maar van een kind van 10 jaar kan je dat inzicht niet verwachten. Het is natuurlijk de verantwoordelijkheid van Alaxa om een kind van 10 jaar geen gevaarlijke antwoorden te geven, en bij twijfel geen service aan dat kind aan te bieden.

    En dit is het probleem.
    'Ja je kan dat inzicht niet verwachten'.
    Nee, dat hoor je juist wel te verwachten!
    Op het moment dat de meeste een beetje zelfstandig en zelfbewust worden bij 5 a 6 jaar, horen dit soort dingen er gewoon bij.

    Niet met vreemde mensen mee, niks aanpakken van een vreemde, niet met vuur spelen, niet je vingers in het stopcontact, etcetera.

    Maar de ouders van tegenwoordig vinden het blijkbaar makkelijker om ze een stuk elektronica in hun handen te geven, en zoek het maar uit.

    Idunno, ik heb een kind van 6 en die heeft dit inzicht al wel degelijk..

    Why een kind aan een speaker om challenges vraagt is mij een groter raadsel. Zijn sws niet de helft van die achterlijke challenges sort of gevaarlijk?

    Zal wel aan mij die uit een dorp komt en nog elke dag met zn kind naar buiten gaat om te fietsen en te voetballen liggen maar de hele situatie ansich is een beetje absurt niet? Of is dit daadwerkelijk het niveau waarop we nu leven?

    Super voor je dat je kind over gezond verstand beschikt! Een systeem moet echter altijd dummy-proofed worden zodat de domste gebruiker er veilig gebruik van kan maken. Volstaat te stellen dat het niet slim is van een 11 jarig meisje om aan een dergelijke challenge te willen beginnen; tegelijkertijd is het niet voor niets een plaag dat heel veel kinderen dit soort domme dingen doen in het kader van 'challenges'. Goed om in gedachten te houden: Denk aan een persoon van gemiddelde intelligentie; grote kans dat je een gemiddelde nederlander al niet heel erg slim vindt. De helft is per definitie dommer dan dat.

    Dat is natuurlijk onmogelijk, wat je stelt:
    "Een systeem moet echter altijd dummy-proofed worden zodat de domste gebruiker er veilig gebruik van kan maken."

    Er zijn talloze systemen te bedenken die je als complete dummy toch onveilig kan maken. Simpele voorbeelden: Gas-stel, aansteker, douchekop, hamer, kussen, fles water, doosje aspirine, fietspomp.

    Elk hulpmiddel kun je bijna wel op een onveilige manier gebruiken. Als je je mobiel als hamer gebruikt voor een spijker is er een kans dat je de accu doorboort. Tja..

    Dit is simpelweg eigen verantwoordelijkheid - en bij jonge kinderen geldt dan eigen verantwoordelijkheid bij proxy: Verantwoordelijkheid van de ouders. Om die verantwoordelijkheid dan af te schuiven aan Amazon of weet-ik-het is veel te makkelijk (en onjuist).

    Ik bedoel ook absoluut niet dat het een haalbaar doel is, maar wel een goed streven om aan te houden wanneer je iets ontwikkelt, of het nu harde of zachte waren zijn.

    Nee niet mee eens als we de domste alle uitgangspunt nemen komen we nooit ergens.

    We zijn onze evolutie al de nek om aan het draaien want werkelijk niemand mag ook maarc ergens aan doodgaan tegenwoordig, maar om nou de allerdomste als uitgangspunt te nemen hoe wij onze maatschappij inrichten dan heb je het echt niet begrepen volgens mij.

    Gemiddeld is niet hetzelfde als de helft. Maar dat terzijde :)

    Als je dit soort services dummy-proof moet maken kunnen ze beter stoppen. Dan blijft er niet veel over.

    Dat stoppen zou ik toejuichen overigens. Snap echt de toegevoegde waarde van die spraak-services niet.

    We zijn op tweakers vaak iets te letterlijk; ik denk dat men begrijpt wat ik bedoel. ;)

    Wat betreft de voice diensten: Ik snap je punt, maar zoals vaak met dit soort dingen is het de gebruiker die er wél zin in ziet die bepaalt of iets wordt ontwikkeld. Zie de op tweakers graag geciteerde beroemde/beruchte uitspraak over werkgeheugen in PC's in het verleden.

    Zelf maak ik er soms gebruik van, het is bijvoorbeeld bijzonder handig wanneer ik mijn handen bezet heb (denk aan vieze handen bij schoonmaken/klussen), maar me ineens iets te binnen schiet. Een 'Alexa, add X to my shopping list' is dan bijzonder snel gedaan. Ook als je even geen scherm bij de hand hebt en snel wilt weten hoe laat er regen wordt verwacht. En dan ben ik een noob-gebruiker, er zijn mensen die de ganse dag lang met software aan het kletsen zijn.

    Ik zou vooral graag een non-cloud based oplossing willen zien, zelf een server draaien die de meeste taken kan uitvoeren en alleen wanneer nodig (eventueel met nadrukkelijke toestemming) iets 'duckduckgo't'. Dat zal in de toekomst ongetwijfeld kunnen; helaas is Home Assistant gestopt met Ada (voor zover ik weet).

    Miljarden bedrijven maken enorme winsten, hebben hele teams die honderden uren ontwikkeling doen. Weten precies hoe hun product werkt. Hebben enorme marketing afdelingen die met enorme hoeveelheden data sociale profielen op kunnen stellen.

    Ouders hebben misschien meerdere kinderen, de oudste kan praten en de jongste is 6 maanden oud en heeft constant hulp nodig. Misschien een van de ouders weg op zakenreis, in scheiding, of zelfs overleden.
    Misschien heeft een ouder net zijn baan verloren of om andere reden zoveel stress dat er niet 100% aandacht voor de kinderen kan zijn.

    Ja ouders zijn verantwoordelijk voor de opvoeding van een kind. Fijn dat jouw kind slim is, niet rottig bedoelt maar volgens mij zegt de helft van alle ouders dat die met een verongelukt kind op de eerste hulp komt. Er zijn genoeg onderzoeken geweest waarbij aangetoond is dat consequenties leren bij kinderen pas rond het 21e leefjaar zichzelf echt heeft ontwikkeld. Iets wat de Amazon's en Google's van deze wereld echt wel weten.

    Ik ben het grotendeels met je eens en zie echt wel in dat er situaties zijn, waarbij je als ouder over kan lopen. Ik heb een zoon van 11 uit een vorige relatie en een dochter van 1,5. Dus ik weet alles van onder druk staan!

    Mijn zoon is alles behalve boven gemiddeld. Het is af en toe echt een bijzondere slaapkop! Maar hij kan al jaren voor z'n eigen basis veiligheid zorgen. Ja, dat zeker.

    Oorzaak-gevolg ontwikkeling begint al bij 9 maanden, en ja, je hersenen zijn pas volledig ontwikkeld als je 25 bent. Neemt niet weg dat simpele dingen als 'electra/vuur is gevaarlijk' of 'uitkijken voor je oversteekt', etc. er niet al op jongere leeftijd in kunnen zitten. Als je 10 bent moet dat zeker wel, tenzij je een verstandelijke beperking hebt. Maar daar zie ik niks over in het artikel.

    Ik ben het met je eens dat Big Tech teveel z'n gang kan gaan, momenteel. En dat daar scherper toezicht op moet zijn. Zeker gezien de miljarden die ze verdienen, is dit hoogstwaarschijnlijk ook een gevalletje laksheid vanuit Amazon. Zeker!

    Maar dat neemt niet weg dat een ouder de verantwoordelijkheid maar gewoon kan verleggen, ook in periodes dat je overloopt kun je niet zeggen: dat ding suggereerde dat en daarom deed ze dat.

    Nee, dat ding suggereerde dat en blijkbaar heeft ze het inzicht niet om met dat ding om te gaan. En jij als ouder had dat moeten weten, want jij kent je kind beter dan dat kind zichzelf kent. Dus had je het niet in huis moeten halen of weg moeten doen of haar moeten leren ermee om te gaan. Zoiets. Maar gewoon vingertje wijzen is te makkelijk. Daar blijf ik bij.

    Leuke anekdote ter afsluiting: ik heb Google Home in huis en mijn zoon blijft het freaky vinden als ik Google vraag om de lichten te dimmen of de keuken schoon te maken. Alsof er een spin over de grond loopt tilt ie dan z'n benen op de bank en zegt: "Sorry, maar dit is echt eng, pap!" 🤣 Dus zelfs dát is mogelijk op die leeftijd!

    [Reactie gewijzigd door Dan0sz op 30 december 2021 22:26]

    Ik begrijp niet waarom jij zo in de - staat.
    Alhoewel, eigenlijk wel. Je zegt tegen ouders dat ze hun werk beter moeten doen.. dat doet zeer.
    Maar je hebt wel gelijk.

    Nou ja, niet zozeer. Ik vind gewoon dat de discussie niet moet eindigen bij: AI is slecht. Amazon moet aangepakt worden.

    Ik ben het zeker eens met het bizarre feit dat bedrijven zoveel invloed hebben (letterlijk) in onze woonkamers, en dat moet aangepakt worden.

    Maar dan nog zijn het de ouders die het in huis halen. En dan mogen ze er best bij stil staan WAT ze in huis halen, en hoe dat hun kinderen kan beïnvloeden, etc. Als je kind een schroevendraaier in het stopcontact stopt, dan ga je toch ook niet het bedrijf aanklagen die de schroevendraaier heeft gemaakt? Nee, dan ben je gewoon nalatig geweest dat je die schroevendraaier hebt laten slingeren, terwijl je als ouder moet kunnen inschatten waar je kind wel/niet mee om kan gaan en jouw kind van 10 blijkbaar niet snapt dat electra gevaarlijk is (wat ik bizar blijf vinden.)

    Ik vind het met Alexa/Google Home, etc. niet veel anders, afgezien van het feit dat ik het eens ben dat Big Tech iets teveel z'n gang kan gaan.

    [Reactie gewijzigd door Dan0sz op 30 december 2021 21:43]

    Chapeau, Chapeau!
    Niets op aan te merken of aan toe te voegen.

    Fijne jaarwisseling!

    Ik weet niet, Google geeft de zgn. Penny Challenge niet in een speciaal vakje wanneer ik op "challenge" Google of zo.

    Ik ben het met je eens dat mensen zelf moeten nadenken. Maar ik vind het ook wel raar dat Amazon zomaar ongecontroleerde informatie uitspuwt; bij het verwerken van input moet een computerprogramma er ook altijd voor zorgen dat eventueel uitvoerbare code ge-escape'd wordt...

    Maar hoe kan een computer controleren of iets al dan niet gevaarlijk is?

    Dat kan inderdaad niet, dus moet hij misschien niet zomaar dingen voorlezen uit onbekende bron?

    Dus nu wil je dat zoekmachines nog verder jou gaan beperken in wat je als zoekresultaten krijg?

    Zoekmachines filteren al enorm veel, ik begrijp dat dit gevaarlijk is, maar het punt die wordt gemaakt, is dat je zovaak gevaarlijke of andere 'ongewenste' zoekresultaten krijg, omdat ze niet alles controleren of het allemaal slim is enz.

    Maar het gaat hier niet om een zoekmachine. Het gaat om een apparaat dat tegen mensen praat in hun zitkamer.

    Volgens mij mis je toch echt wat dit apparaat is.

    Dit apparaat is een computer. Een computer die werkt met spraak.
    Net als andere computers kan je dit apparaat diverse dingen laten uitvoeren.
    Net als andere computers kan je hiermee zoekopdrachten laten doen.
    Net als andere computers zal dit apparaat je een zoekresultaat geven, die mogelijk foute boel is.

    Dit is was ze noemen user error. Het apparaat doet wat het moet doen. De gebruiker denkt verder niet na over het zoekresultaat en wilt dit uitvoeren.
    "Ja maar het was een kind"
    Tja, als jij een kind achter jouw PC zet dan zal dat kind ook veel voorgeschoteld krijgen wat niet handig is.

    Een opdracht voorlezen na een vraag van een kind, zonder tussenstappen, en zonder dat je kunt zien waar die opdracht vandaan komt, is toch echt anders dan wat er normaliter op een gewone computer gebeurt.

    Juist, want als een kind achter jouw computer zit, dan weet jouw computer wel dat het de zoekopdrachten moet filteren op veiligheid...

    En waar heb je het over met tussenstappen. Wil je nu zeggen dat dit soort systemen allemaal beveiligingen enz moeten hebben? Als jij dit ding in je huis zet, kies je er zelf voor dat een kind hier ook gebruik van kan maken.

    Uiteraard is een zicjtbare pagina met zoekresultaten iets heel anders dan een stem die opdrachten tegen een kind roept.

    Wat een ongelooflijk slecht argument, echt oprecht, dit is echt ver beneden het niveau wat ik hier verwacht.

    Je blijft komen met het argument dat dit tegen een kind wordt gezegd, maar je vergeet dat de ouders het kind dit laat gebruiken.
    Moeten we gas verbieden omdat kinderen zichzelf kunnen vergassen?
    Moeten we messen verbieden omdat kinderen zichzelf hiermee kunnen snijden?
    Moeten we PC's verbieden omdat kinderen hier ongepaste dingen op kunnen vinden?
    Moeten we ramen verbieden omdat kinderen uit een raam kunnen springen?
    Moeten we sloten verbieden omdat kinderen hier in kunnen verdrinken?

    Moet ik nog een tijdje zo doorgaan? Jij hebt een probleem met een product, omdat je het niet geschikt vindt voor een kind... Dit apparaat is niet bestemd voor kinderen onder de 13, dus heel misschien, maar echt heel misschien, is het aan de ouder de verantwoordelijkheid om het kind hier in te beschermen en op te voeden.
    Net zoals je zorgt dat een klein kind niet bij het gas kan, niet bij de messen kan, niet op de PC kan, niet de ramen verder dan een kier kan en niet alleen bij sloten lopen. Dat is totdat een kind hier verantwoordelijk mee kan omgaan.

    Verder zijn zichtbare resultaten echt totaal niet relevant. Want is jouw argument nu echt dat een 10 jarige weet welke bronnen wel en niet betrouwbaar zijn?

    En verder je hele argumentatie over een zichbare pagina in het algemeen slaat ook nergens op. Dit soort systemen werken op het gebruiken van de topresultaten als antwoord, als dat niet je ding is, dan moet je het gewoon niet gebruiken. Het is een hulpmiddel, en we bepalen gewoon zelf of we het fijn vinden.
    Als je een kookboek open slaat dan verwacht je ook niet dat hier altijd de beste recepten in staat, dus waarom verwacht je dit wel van een assistent als Alexa?

    Je eerste zin is zo onbeschoft dat ik niet verder lees.

    Je gaat aan het feit voorbij dat een 10 jarig meisje onder stroom wil komen te staan.
    Tegen zulke stupiditeit is geen veiligheids mechanisme opgewassen.
    Ligt wederom bij de ouders.

    Alexa is gewoon een veredelde pc met spraakhulp. Niet meer, niet minder.

    Hmmmja maar technisch gezien is het gewoon een zoekmachine met voice input & output ipv tekst.

    Maar ik snap je punt, gevoelsmatig is het anders omdat een ding tegen je praat. Zeker als dat tegen kinderen is. Maar het is gewoon hetzelfde ding, maar dan met een andere interface.

    Maar omdat het zo anders 'voelt' ben ik het wel met je eens hoor, dit gaat niet werken zo @ te gevaarlijk. Heb alleen ook geen betere oplossing dan het gewoon niet te gebruiken. En dit wordt (in bredere zin) echt een huge issue in de komende decennia.

    [Reactie gewijzigd door Anoniem: 1617016 op 29 december 2021 04:54]

    Ik twijfel erover wat Alexa dan precies zou moeten doen. Misschien zou het al helpen als ze bij een zoekresultaat van Google zoiets zegt als, "the first search result is from 9gag.com: touch an electric plug with a penny". Dan is het al geen direct bevel meer tot het kind, maar 'escaped', in zekere zin.

    [Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 29 december 2021 19:11]

    Goed punt! Dat zou een hoop helpen, idd.

    Dus nu wil je dat zoekmachines nog verder jou gaan beperken in wat je als zoekresultaten krijg?

    Tot op zekere hoogte wel ja. Stel je voor dat de Tweakers-redactie klakkeloos alles zou overnemen uit elke bron die ze maar kunnen vinden, dan kan ik de reacties hier al voorspellen. Dus ik vind dat dat net zo goed geldt voor een spraakassistent(e).

    Maar Tweakers is niet te vergelijken met een zoekmachine. Het gaat om de UI en de verwachtingen die we erbij hebben. Het kan zijn dat we bij gesproken vragen verwachten een "redelijk" antwoord te krijgen, daar waar we bij een google search wéten dat we zelf nog een hoop filtering moeten doen.

    Misschien moeten de voice assistants kinderstemmen negeren? Zoals we kinderen ook geen rijbewijs geven. Het is immers ook niet nodig dat een kind toegang heeft tot een voice assistant.

    Je zegt dus eigenlijk dat zoekmachines alle mogelijke resultaten handmatig moeten cureren.

    Eerder dat Alexa niet zonder meer de inhoud van het eerste zoekresultaat moet voorlezen.

    Je mist het punt. Er is niet genoeg I in de AI van Alexa om iets slims te kunnen doen met de resultaten.

    Wat de mensheid nog te weinig beseft is dat "artificial intelligence" eigenlijk niet veel meer is dan "artificial stupidity", maar marketing-technisch is "artificial stupidity" wat lastig te verkopen, daarom een wat beter klinkende term...
    De wetenschap heeft het nog een tijd geprobeerd met de term "data science" in plaats van "artificial intelligence" (want voor een groot deel is dit toch ongeveer hetzelfde). Maar uiteindelijk heeft de slimmer klinkende term het gehaald en zijn opleidingen in data science voor een groot deel toch overgegaan op de term artificial intelligence...

    Niet akkoord.. alexa kan van de stemklank gerust uitmaken of hij tegen een kind of volwassene spreekt; uitzonderingen daarin toegelaten; en kan daarop extra veiligheden hebben.
    en kan sowieso op een fractie van een seconde een extra search doen voor het iets voorstelt. "is pennychallenge dangerous".
    Klaar.

    Dan zorg je dat Alexa slim genoeg is om stemmen te herkennen, en dat iedereen die opdrachten kan geven aan Alexa ook daadwerkelijk zelf in staat is om te beoordelen of de reactie acceptabel is. En anders moet Alexa gewoon niet reageren.

    Nu heb je een systeem waarbij een kind van 4 vragen kan stellen en maar 1 antwoord krijgt, die kan dat toch niet beoordelen. Dan ligt toch echt de verantwoordelijkheid bij de miljardenbedrijven om dit veilig te houden. Het zijn de rijkste bedrijven ter wereld, en mensen gaan die hier verdedigen omdat een oplossing bedenken hiervoor of resultaten filteren 'te moeilijk is' voor ze.

    Misschien hebben de ouders een verantwoordelijkheid om hun kinderen de toegang tot bepaalde zaken te ontzeggen? Zoals al eerder gezegd, Alexa voert simpelweg een zoekopdracht uit en leest een resultaat voor. Het is een tool, niet meer dan dat. We laten kinderen ook geen auto's besturen of spelen met een kettingzaag, omdat dat gegarandeerd fout gaat.

    Ik denk dat ouders zeker verantwoordelijkheid hebben. Maar ik vind het toch gek dat Alexa random teksten voorleest, uit mogelijk kwalijke bron. Het kan de volgende keer ook eens een tekst van IS zijn of iets kinderpornografisch. Niet echt gezellig voor in de zitkamer. Als ze het een beetje inkleedt als iets anders dan een direct bevel, zou dat misschien al helpen. Maar ik weet ook niet hoe ze het op dit moment precies voordraagt.

    Misschien had Alexa even moeten Googlen of de penny challenge dangerous is ;)

    :Y)

    Voeg daarbij dan wel even toe dat dit met europese stekkers niet eens mogelijk is omdat die van ons alleen een geleidend uiteinde heeft, normaliter de amerikaanse stekkers die je toepast voor electronica ook wel, maar hier is het gehele contact van metaal, en is er dus al een circuit gemaakt voordat alle metaal buiten bereik is.
    ook gebruiken wij veelal verzonken wandcontactdozen waarbij dit sowieso al niet mogelijk is om mee te beginnen.

    los van de dommigheid van social media etc, is dit een probleem wat dus makkelijk voorkomen had kunnen worden en al lang bekend was in de wereld.

    Dat bedrijven in usa dit niet lijken te willen snappen is waar het fout gaat.

    op het gebied van hun vermogensnetwerk heeft usa sowieso al veel tekortkomingen.
    een overschot aan vermogen kan bijvoorbeeld vaak niet simpelweg weggesluisd worden omdat het naburige staatje besloten heeft net een iets andere frequentie toe te passen, waardoor er vaak dus geen verbindingen zijn tussen veel losse netwerkjes zeg maar, waar we in europa juist de 50Hz zo strak hebben dat we zonder problemen de buurlanden als buffer kunnen gebruiken en andersom

    [Reactie gewijzigd door Marty007 op 29 december 2021 01:32]

    toch iemand die in ziet dat het probleem eigenlijk de stopcontacten zijn daar...
    Zitten die ouders kwaad te zijn op Alexa, terwijl ze gewoonweg onveilige stopcontacten in hun huis hebben waar kleine kinderen wonen.

    Voeg daarbij dan wel even toe dat dit met europese stekkers niet eens mogelijk is omdat die van ons alleen een geleidend uiteinde heeft, normaliter de amerikaanse stekkers die je toepast voor electronica ook wel, maar hier is het gehele contact van metaal, en is er dus al een circuit gemaakt voordat alle metaal buiten bereik is.

    Ja, Eurostekkers (CEE7/16) wel ja. Maar Schuko's (CEE 7/7) en contourstekkers (CEE7/17) hebben gewoon contacten geheel van metaal, die dus ook al onder spanning staan zonder dat de stekker geheel is ingestoken.

    ook gebruiken wij veelal verzonken wandcontactdozen waarbij dit sowieso al niet mogelijk is om mee te beginnen.

    In mijn ervaring hangt Nederland helaas vol met platte ongeaarde stopcontacten (CEE 7/1), waarbij dat met bovenstaande stekkers dus wel mogelijk is. Een volwassen vinger krijg je er gelukkig niet tussen, een kindervinger denk ik ook niet. Maar een munt? Zeker wel.

    Het is echt jammer, want als we dat stopcontact in de ban zouden doen zou dat inderdaad onmogelijk zijn. Dat zou ook gelijk voorkomen dat we geaarde apparaten (met Schuko) ongeaard aansluiten.

    Verder ben ik het met je eens dat het Europese systeem in de meeste opzichten beter is dan het Amerikaanse systeem.

    Beetje late reactie,

    Bedankt voor je extra toelichting, ik wist serieus niet dat dit soort stekkers nog steeds in nieuwe ontwerpen zaten behalve dan de export zooi. ik dacht dat die oudere standaarden nu al wel uit de nieuwere productie zou zijn geforceerd.

    beetje teleurstellend wel eigenlijk, hopen dat ze dat soort dingen snel aanpakken.

    Voor de duidelijkheid, het gaat niet zozeer om de stekkers; de geaarde schuko's in een geaard stopcontact zijn prima, want die zijn verzonken. En eurostekkers hebben een geisoleerd gedeelte.

    Mijn probleem is vooral met de platte ongeaarde stopcontacten waar je een schuko in kunt steken.

    Waarom moet Alexa in God's naam challenges voorstellen??

    Fantastische vraag. Tijdens mijn jeugd in begin jaren 90 was er nog niet zo heel erg veel en we vermaakten ons iedere dag weer. We hadden altijd wel nieuwe ideeen om iets te doen.
    Het verbaasd mij ook dat veel kinderen niet meer zonder een scherm kunnen en niet heerlijk naar buiten gaan en zelf creatief zijn.

    dat komt ook door onszelf,.. vanaf welke leeftijd denk je dat je kinderen leren je telefoon te unlocken.. ;)

    halleluja!! die van mij 4+ 8-)

    Ik speelde op de basisschool ook veel buiten, maar ik kan me ook herinneren dat ik me ook heel vaak heel erg verveelde.

    Tja, stemassistenten proberen je te begrijpen, maar ze "begrijpen" je niet. Ze hebben geen idee wat een challenge is, of wat kortsluiting is.

    Dit is ook in waarom "slimme robots" niet werken in hotels etc.

    Wat een uitleg :+

    De vraag die bij mij dan ook wel opkomt is hoe lang mensen bezig zijn om dit soort voorbeelden te vinden.

    Waarom moet Alexa in God's naam challenges voorstellen?? Heeft echt niemand kunnen bedenken dat dit fout kan gaan, nog nooit enig robot films gekeken hoe zoiets eindigd? Aangezien de markt blijkbaar niet verantwoord mee om kan gaan, denk ik dat het tijd is dat er een wettelijke kader komt die moet beperken in wat een AI allemaal ongecontroleerd mag doen en waarvoor iets eerst moderatie nodig heeft (bv als je iemand iets gaat laten uitvoeren) en als laatste wat absoluut niet mag door AI.

    Ik hoor de bigdata boeren nu al zeggen dat ze niet alles kunnen controleren. Maar wat je niet kan controleren, moet je maar niet aan beginnen, dit heeft grote gevolgen als je mensen letterlijk aanspoort om daden uit te voeren 8)7 whats next een voorstel doen uit één of ander purge film of serie?

    Tja, dat heb je nu eenmaal met AI. Je programmeert niets dus dan controleer je niets. Het leert zelf op basis van wat mensen op internet zetten dus als je dan verwacht dat Alexa wijzer wordt dan de gemiddelde social media idioot dan hoor je in de tweede groep.
    In dat opzicht lijkt AI al aardig op de mens.

    Andere inkijkhoek. AI is kunstmatige intelligentie. Alexa krijgt een probleem voorgeschoteld en vind een oplossing. Steek een muntje in het stopcontact dan heb je wat te doen.
    Inteligentie gebruikt, job done.
    Nee, wijsheid, empathie of de drie wetten van de robotica zitten nog niet in het neuraal net. Misschien daar maar eerst aan beginnen eer er een AI gemaakt wordt.
    Musk kan wel eens gelijk krijgen. "MySuperAI, los het coronaprobleem op" ... *MySuperAI lanceert alle nucleaire raketten*

    [Reactie gewijzigd door Durandal op 28 december 2021 23:33]

    Andere inkijkhoek. AI is kunstmatige intelligentie. Alexa krijgt een probleem voorgeschoteld en vind een oplossing. Steek een muntje in het stopcontact dan heb je wat te doen.
    Inteligentie gebruikt, job done.
    Nee, wijsheid, empathie of de drie wetten van de robotica zitten nog niet in het neuraal net. Misschien daar maar eerst aan beginnen eer er een AI gemaakt wordt.

    Dat is dan ook waarom de huidige iteraties van deep learning technieken op basis van neural nets niet AI zijn, maar AS: Artificial Stupidity.

    Het ding denkt niet na; het heeft geen intelligentie. Het correleert alleen data; en de meest sterk correlerende data met de 'beste' waarde wint. (En inderdaad; als 'lanceer alle nukes' een lokaal optimum blijkt te zijn, dan zijn de rapen gaar.)

    [Reactie gewijzigd door R4gnax op 29 december 2021 10:09]

    Ironisch genoeg zou een echte AI waarschijnlijk beter overweg kunnen gaan met een virus als dit.
    Het had waarschijnlijk dan steden opgeofferd om de rest te redden maar still.

    Gevaarlijker zou zijn om een AI de opdracht te geven om het klimaat-probleem op te lossen..........

    [Reactie gewijzigd door hackerhater op 29 december 2021 11:56]

    Bij elke assistant kan je opgeven naar welke stemmen ze moeten luisteren (en dus naar welke stemmen niet).
    Als je te laks bent om dat in te stellen en dus iedereen, dus ook kleine kinderen, jouw assistent kan bedienen, wiens schuld is dat dan?

    Exact. Net als dat ik vroeger als broekie ook bijvoorbeeld niet in de lade met messen mocht graaien, of in de auto van mijn ouders rijden. Sommige zaken zijn niet geschikt voor kinderen, en het is aan de ouders om ervoor te zorgen dat hun kind deze zaken niet gebruikt.

    Zoals ik al vaker gezegd heb social media is de kanker van de huidige maatschappij, change my mind.

    Ik ga je niet proberen om te praten. Want ik vind dat je gelijk hebt.

    Net als je denkt dat het niet gekker kan, weer een nieuwe dag op het internet.. Social media was leuk in het begin, maar vind het tegenwoordig echt geen aanwinst meer, doet meer kwaad dan goed. Dat aan de ene kant, aan de andere kant hebben we de AI gekte.

    Ik zou dan wel een onderscheid maken tussen de soorten van social media. T.net valt deels anders ook onder social media. Toch heeft deze community veel mensen geholpen. Het verschil is dat Tweakers dan ook geen algemene social media is. Tiktok, Facebook, Instagram zijn meer vergelijkbaar met reality TV, achterklap, en veel aapje ziet & aapje doet.

    Volgens de titel zou je denken dat Alexa dit zelf bedacht heeft, een soort Skynet zeg maar. Maar het is gewoon een resultaat van internet dat opgelezen wordt.

    Ach, hetzelfde als een van de eerste 'AI-Chatbots' die leerde hoe te reageren door antwoorden van gebruikers in te zetten. Duurde een paar uurtjes voordat het een über-nazi was. Dit werkt precies zo, content wordt aangeboden naar gelang men er gebruik van maakt.

    Ik heb niet voor niets alles volledig ad-blocked en geen actieve social media. Heerlijk rustig. :)

    Ik snap de mensen die dit soort "challenges" verzinnen sowieso al niet.. Dan heb je toch gewoon geen verstand?

    Nope, te gevaarlijk, bij mij zijn ze allen geblokkeerd. Kennelijk moet het geheim blijven dat ze gevaarlijk zijn }>

    Thanks, wat een goede video's! Deze Dr. begrijpt zijn publiek goed; duidelijke nadruk op de juiste punten en snelle video's met hoge informatiedichtheid - precies zoals de jeugd tegenwoordig gewend is content te consumeren. Die sla ik mooi op. :)

    Hele goede video's inderdaad. Ben ook al even aan het kijken door @Eonfge. Thanks voor de bubbel, gelukkig is het wel eentje waar je niet dommer van wordt :) maar voor de jeugd van tegenwoordig duren deze video's wel iets van 9:30 minuten te lang. Zodra ze de eerste scheikunde formule zien ipv memes ben je ze kwijt denk ik.

    Ja, de 'adviezen' zeggen dat je het in 3 tot 5 minuten moet doen, afhankelijk van content max. 30 seconden. Reden dat ik het toch nog wel aan zie slaan is dat er binnen die paar minuten telkens wel een soort 'openbaring' is, of tenminste een stukje interessante info.

    Misschien heb ik het fout, ben geen marketeer.

    Het werkt ook alleen in Amerika, Europese en Engelse laders hebben gedeeltelijk geisoleerde pennen.

    Nog beter, dat lukt hier helemaal niet om twee redenen:

    1) veel Amerikaanse circuits hebben geen aardlek schakelaar dus als je het aanraakt heb je pech en weet ook niet hoe het staat met stoppen

    2) Engelse stekkers zijn compleet geïsoleerd voordat het metaal contact maakt. Het is dus niet mogelijk om ze aan te raken als ze onder stroom staan (,behalve crappy Chinese stekkers wellicht die niet aan de standaard voldoen)

    Dan weet ik voorbouwend op deze, nog wel een nieuwe challenge. :+

    Maar serieus, als het dit niet is, dan komt er wel iets anders verschrikkelijks voor in de plaats.
    @DigitalExorcist noemt het accu voorbeeld, maar zo zijn er nog tig dingen waarmee je niet moet 'spelen', laat staan een kind.

    https://www.youtube.com/watch?v=UEfP1OKKz_Q deze video legt goed uit hoe UK stekkers werken.. die challenge zou in de UK niks doen gelukkig.. maar het blijft bizar dat mensen zoiets gevaarlijks (in de US) de wereld in gooien.. zeker bij jonge kinderen..

    Als het niet lukt dan wordt de volgende challenge 'steek een theelepeltje in je Europese stopcontact'.
    Als mensen moedwillig dom willen doen dan zijn ze natuurlijk niet te stoppen.

    Je zoekt het te ver, wat denk je van "knip een netsnoer door terwijl het in het stopcontact zit". Extra punten wanneer je dit doen met een schaar zonder plastic handgreep.

    Een gebogen ijzerdraadje dan.

    De kinderbeveiliging in de meeste zoniet alle wandcontactdozen is zo gemaakt dat een ijzerdraad al behoorlijk dik moet zijn daarvoor.

    Clippy zal er niet ingeduwen kunnen worden. Een 2,5 stuk koperdraad wel. Maar een 1,5 wat gebruikt wordt voor verlichting bv niet.

    Een kind zal vrij veel last hebben met dan een 2,5 stuk koperdraad te vinden dan wel het juist om te buigen om het in een wankcontactdoos met kinderbeveiliging te duwen. Je moet het ook redelijk diep duwen om contact te maken. En beide pinnen moeten gelijktijdig er in geduwd worden met behoorlijk wat kracht.

    Het is dan eenvoudiger een kleine schroevendraaier te nemen en de gehele wandcontactdoos open te schroeven.

    Het wordt eigenlijk vanaf jongs af aan al aangeleerd met het leedvermaak in Disney en ander van dit soort kinderprogramma`s.
    De ene valkuil na de andere, de ene bom na de andere, valpartijen van de trap, balustrade etc. en maar lachen erom.

    Sja, Tom and Jerry, Bugs Bunny, of zelfs de smurfen kan je niet echt geweldloos noemen. En die bestaan toch al vrij lang. Zo zijn er wel meer animaties uit de jaren 60/70/80 te noemen waar geweld de norm is.

    De kans dat je kind een raket op zijn rug bindt om daarna in een ravijn te kukelen is echter aanzienlijk kleiner dan dat je huis afbrand vanwege een of andere stomme challenge ;)

    Je mist de aantal keren dat er met bijv geweren geschoten wordt ;) Of dat er een val gezet wordt. Een stijkplank/ijzer op het hoofd geramd wordt.

    En gaat om wat er op jonge leeftijd wordt aangeleerd (geweld is humor) en dit niets nieuws is (de reactie waar ik op reageer)

    [Reactie gewijzigd door Amorac op 29 december 2021 12:58]

    Het was ironisch bedoeld. Je zou maar een kind hebben die berenvallen in je huis plaatst :+

    Verder ben ik het met je eens.

    Met dat verschil dat dat cartoons zijn en dat wat er gebeurde overduidelijk niet realistisch was. Als je het echte mensen ziet doen is het toch wat anders (IMHO).

    Ik kan aan de hand van de reactie van Nympho niet opmaken dat hij het over realistiche series had voor kinderen.

    Maar ook vroeger had je bijv Batman in de jaren 60, kan je zeggen wat je wil maar ook daar wordt geweld 'verheerlijkt' met humor. Ja poef, bam, pow maar dat duidt dus aan dat geweld leuk is.

    Geweld is al jaren onderdeel van vermaak wat dat betreft (al ver voor dat er TV of Radio was) en dus niet iets van deze tijd.

    [Reactie gewijzigd door Amorac op 29 december 2021 14:20]

    Maar die gevaarlijke challenges zijn toch wel iets van deze tijd, als ik het goed begrijp?

    Voornamelijk dat ze op social media staan en dus veel bekender zijn.

    Zal het niet kunnen bewijzen maar ben er vrij zeker van dat er voor internet ook idiote challenges bedacht werden.

    En uiteraard moet de één de ander overtreffen dus het is logisch dat ze wel gevaarlijker worden.

    [Reactie gewijzigd door Amorac op 29 december 2021 14:54]

    wat te zeggen van Laurel en Hardy abot en Castillo

    Mijn nichtje keek rond die leeftijd naar Disney (XD?), maar wat een prut inderdaad. Continue 'grappen', hard lachen en dollen, het leek echt totaal nergens op - erg onrealistisch ook.

    Gelukkig heeft de NPO wel nog (redelijke) goede kinderprogramma's en ook Ketnet bestaat nog, want al die commerciële zooi, is echt niet goed voor de ontwikkeling van je kind.

    Vroeger hadden wij ook Fox Kids, CN, etc., maar die kan je echt niet meer vergelijken met de TikTok-shows van nu. Als ik het vijf minuten heb opstaan, krijg ik spontaan hoofdpijn van al het geschreeuw en drukte op het scherm.

    [Reactie gewijzigd door HollowGamer op 28 december 2021 20:57]

    'Erg onrealistisch ook'. Ik ben bang dat je de leeftijdsgrens reeds gepasseerd bent voor dit soort entertainment.

    Leedvermaak in Disney? Overdrijf je nu niet een beetje.
    Het zijn kinderen. De ouders moeten wellicht iets beter opletten wat hun kinderen doen.

    Kijk eens goed naar die tekenfilms, als je het normaal vindt, leedvermaak, dan heb je er als kind veel van gezien.
    Ik als ouder heb goed opgelet en mijn kinderen hebben dit soort "vermaak" niet mee gekregen, en mijn kinderen geven dit ook niet door aan hun kinderen.

    Wat versta je onder leedvermaak?
    Lion King, mickey, donald duck.. noem eens een voorbeeld dan..?

    Donald Duck, de "ondeugd" van de 3ling, de vrekkerigheid van Dagobert en wat hij er allemaal voor doet tegen de zware jongens.
    Roadrunner, laat ik hier maar niks zeggen, een en al valkuilen.
    Het moeten leuke kinderfilms/series zijn met normaal vermaak, waarom wordt er dit soort zaken in gedaan al op die leeftijd? Opgroeien met leedvermaak :F
    Je ziet het ook nu, geen respect voor een ongeluk/dode of wat ook, alle mobieltjes zijn al gericht.
    En ja ook ik weet, niet alles is zwart wit, maar dat jonge kinderen dit al wordt aangeleerd met tekenfilms is al heel lang een feit en is in mijn ogen als ouder gewoon fout.

    Zie hier.. de geboorte van de rubber tegel generatie.

    Kinderen moeten zelf nadenken over goed of fout, met de steun van een ouder.
    Normen en waarden, daar zit de cru.
    Niet in Wile E Coyote die een aambeeld afvuurt op Roadrunner.

    Dus heb ik als ouder, mijn kinderen op jonge leeftijd, niet aan dit soort tekenfilms gelaten
    Als mijn kinderen leed zien, willen ze helpen en hebben empathie.

    Dus heb ik als ouder, mijn kinderen op jonge leeftijd, niet aan dit soort tekenfilms gelaten
    Als mijn kinderen leed zien, willen ze helpen en hebben empathie.

    En dat hebben kinderen die dergelijke tekenfilms kijken doorgaans ook. Je legt echt een relatie die er niet is in mijn ogen.

    Sorry hoor. Maar deze tekenfilms linken aan dat gedrag is wel heel ver gezocht.
    Tekenfilms zijn vooral ter vermaak, en kinderen kunnen veel dingen al vroeg zelf onderscheiden, zoals ''goed / kwaad''. Dus misstanden in de maatschappij linken aan Disney gaat me veel te ver.
    Zelf noem jij je 'Nympho' en heb je een uitdagende avatar /afbeelding op je profiel staan welke gewoon openbaar is. Een 12 jarige kan dat ook zien. Beetje pot verwijt ketel mentaliteit.

    Mijn nick, die staat ergens anders voor als jij denkt, maar geeft verder niet, (weer een mening en oordeel).
    Dat jij er een andere mening over hebt, geen probleem, ik heb een andere mening.

    Haha, right. En dat weet een kind ook ?
    Mijn mening is inderdaad dat je nogal hypocriet overkomt en heel erg vast zit in je eigen leefwereld.

    Jij geeft toch ook je mening?

    PewPew spiegelt jouw zienswijze door middel van je avatar te benoemen.
    Als je het dan net zo zwaar wil trekken als jij met je 'ondeugd' van de drieling, ga je gewoon nat op je eigen idealen.

    Een mening die allang is onderzocht en onderbouwd.

    Laat ik het netjes stellen, een kind die iemand ziet struikelen, begint te lachen ipv te helpen opstaan ;) , een ongeluk en iedereen ziet vol sensatie ogen met hun mobiel al in de handen en filmen maar, zegt dat je misschien al genoeg?
    En je kan het schoon praten, het wordt onze kinderen gewoon aangeleerd met dit soort tekenfilms al.

    Laat ik het netjes stellen, een kind die iemand ziet struikelen, begint te lachen ipv te helpen opstaan ;)

    Onzin en niet meer dan een onterechte generalisatie wat mij betreft. Ik herken het om mij heen totaal niet in ieder geval.

    [Reactie gewijzigd door Bor op 2 januari 2022 12:15]

    Je ziet het ook nu, geen respect voor een ongeluk/dode of wat ook, alle mobieltjes zijn al gericht.

    Als je hier de lijn trekt van tekenfilms voor kinderen naar dit soort gedrag dan kan ik je echt niet meer volgen. Hier ligt toch geen enkele relatie? Van roadrunner naar "geen respect meer voor een dode"? Kom op zeg. Dit gaat toch nergens over?

    Ik wil zeggen dat ik hard heb moeten lachen om je uitstekende analyse. Ik begin wellicht wat ouder te worden, maar wat is de TikTok-cultuur toch dom.

    Ik weet het nog met de film Home Alone, hoeveel kinderen zullen niet iets uit de film hebben geprobeerd?
    En maar lachen als papa of mama languit ligt, gebroken been of arm of welk leed ze aandoen met het idee dat het vermaak is :F

    Hoe groot denk je dat het percentage dat daadwerkelijk iets uit de film heeft geprobeerd echt is en is dit jouw eigen verwachting of kan je dit ook onderbouwen? Ik vermoed dat het percentage de 0 nadert als ik eerlijk ben. Of denk je echt dat kinderen na zo'n film overgaan tot het plaatsen van boobytraps etc?

    Inderdaad, zelf nadenken ho maar :o :+

    Ik snap dat het heel makkelijk is om altijd maar iemand anders de schuld te geven. Het kan natuurlijk ook dat kinderen gewoon geleerd wordt dat media nep is en geen goede weerspiegeling van het echte leven?

    De enige media die wij vroeger hadden was radio en tv, nu meerdere, maar vooral met disney op tv met dit soort tekenfilms, werd leedvermaak als normaal aangeleerd.

    Zijn mensen die dondersgoed weten wat de gevaren zijn. Hypen het op onder het motto "Niemand is dom genoeg om zoiets te doen! Zowel rofl darwin!"

    Is maar wat je grappig vind... Nooit dat soort types begrepen maar ze zijn er.

    Volwassenen moeten dit weten ja maar van kinderen kan je dit niet verwachten.

    Je hoeft het ook niet van kinderen te verwachten. In dit geval was het correct (en goed) dat de moeder een oogje/oortje in het zeil hield. Je laat zulke jonge kinderen niet alleen met dit soort techniek. Alexa is geen babysitter, net als dat een smartphone, tablet of notebook dat niet is. Je moet het gebruik van dat soort apparaten afzetten tegen de opvoeding en geestelijke volwassenheid van het kind.

    [Reactie gewijzigd door The Zep Man op 28 december 2021 19:15]

    Ben het compleet met je eens en begrijp het volledig. Maar hoe verwacht je wat je in de supermarkt koopt als een Alexa (of ander home assistent) dat dit goed gebruikt wordt laat staan wat er door dit apparaat gezegd wordt?

    Daarnaast begint rond de 10 jaar dat je je kind een keer alleen thuis laat als je bijvoorbeeld boodschappen gaat doen. Wat ga je dan doen met Alexa?

    Precies hetzelfde geldt voor de tablet die op tafel ligt.
    Dus ik begrijp de ophef niet.

    Ach ja dan is het het buurmeisje in het appartement onder de bedenker en brand heel het gebouw af.

    Dit dus, is al zo lang ik mij kan heugen deel van het internet. Van vrij onschuldige dingen als deleting System 32, tot zeggen dat je mooie crystallen kan maken door ammonia en bleek te mengen (mosterd gas) en mensen aansporen tot andere vormen van zelf mutilatie/zelfmoord. Kan een best duistere plek zijn dat internet…

    ammonia en bleek te mengen (mosterd gas) Dit is niet zo, scheikundige naam van wat jij doet is chlooramine NH2Cl, mosterdgas is 1,1'-thiobis(2-chloorethaan) C4H8Cl2S ;)

    Gefeliciteerd met je mooie persoonlijkheid dan.

    Vroeger stond in handleidingen bij auto’s hoe je de bougies kon vervangen.

    Tegenwoordig staan er waarschuwingen in dat je de vloeistof uit de accu niet moet opdrinken.

    Tegenwoordig staan er waarschuwingen in dat je de vloeistof uit de accu niet moet opdrinken.

    Zo heb je ook nog de anecdote over Superman-kostuums voor Halloween, waar een kaartje in de zoom ingenaaid zit dat waarschuwt dat het kostuum je niet de superkracht om te kunnen vliegen geeft.

    Je zou denken: nah, niemand is zo dom-- maar dan tikt het universum op je schouder met de vraag of je het biertje even vast wil houden.

    [Reactie gewijzigd door R4gnax op 28 december 2021 19:23]

    Superman is echt een rotzak als hij gedronken heeft :+

    Of gewoon héle slimme marketing :+ :Y)
    Want iedereen heeft het erover :Y) O-)

    Verder heeft het niets met dom te maken. Maar met lekker snel geld verdienen door rechtzaken aan te spannen jn de VS. Dat is de enige reden. Geld.....

    Sja, herinner me nog dat Red Bull aangeklaagd werd omdat het drankje je geen vleugels geeft. Niet dat de aanklager zover ik weer probeerde te vliegen maar omdat de reclame dus liegt.

    Of Nike die werd aangeklaagd omdat iemand een ander in elkaar had geslagen met een schoen (van Nike), ergo, Nike maakt wapens....

    Ah, een 9gagger op tweakers? ;)

    Dat is idd een 9gag miem :)

    Vraag me af of het ook echt waar is?

    Ja tegenwoordig staan er ook waarschuwingen in de handleidingen van magnetrons dat je er geen huisdieren mee moet drogen na een wasbeurt.

    In de EU valt het mee, maar in de VS zijn er al rechtszaken verloren door fabrikanten die dat er niet in hadden staan.

    Je ziet in de EU regelmatig een blanket statement in de trant van 'Dit apparaat is niet bedoeld voor doeleinden waarvoor deze niet bedoeld is'. Vind ik altijd vrij bijzonder om te lezen.

    Da's nog het minste. juridische afdekking, that's all.

    Ik niet. Over het algemeen is het vrij duidelijk waarvoor iets bedoeld is, in de handleiding staat verder alles wat je zou moeten weten.

    Je boormachine gebruiken voor pannekoek beslag maken kan uiteraard wel maar was nooit de bedoeling. De fabrikant gaat daar geen verantwoordelijkheid voor nemen.

    Vind ik wel meevallen. Het is juridische indekking ten top. Wij hebben een beoogd gebruik, daar is dit op ontworpen. Gebruik je het voor iets anders dan staan wij niet in voor de gevolgen.

    In de VS echt een noodzakelijk statement om te maken. In de EU puur voor het geval dat we op het idee gebracht worden ;).

    Bah.

    Denk dat dat ook komt door de hele "sue them for everything" mentaliteit in de VS. als je expliciet niet vermeld dat je je kind niet in de wasmachine moet gooien voor een douchebeurt kan je al aangeklaagd worden. 8)7

    Ik kan de foto zo niet terugvinden maar ik heb een paar jaar geleden in de VS een foto gemaakt van een Keurig koffiezetapparaat waar idiote waarschuwingen op staan. Het is blijkbaar nodig.

    Had ooit eens zo'n gratis plastic bak met vergiet voor bij noodles van een bepaald Nederlands merk. In die handleiding stond dat je er geen zware objecten op mocht zetten. "zoals stoeptegels of autowrakken". Weet nog steeds niet of dat nou sarcastisch was :+

    Edit:
    Heb een site gevonden met het hele citaat:

    DE UNO KOM IS ONTWORPEN VOOR HORIZONTAAL GEBRUIK, HOUD DE GEVULDE KOM TE ALLEN TIJDE RECHT EN PLAATS NOOIT OP EEN HELLEND VLAK.
    PLAATS GEEN ZWARE VOORWERPEN ALS STOELEN, TROTTOIRTEGELS OF AUTOWRAKKEN OP UNO KOM.
    LAAT EVENTUELE REPARATIES ALLEEN UITVOEREN DOOR BEKWAAM EN GEKWALIFICEERD PERSONEEL.
    DE UNO KOM IS GEEN SPEELGOED.
    LAAT KINDEREN ONDER DE 6 JAAR NOOIT ALLEEN IN EEN RUIMTE WAARIN OOK DE UNO KOM ZICH BEVINDT.

    Bron: https://zweefmakreel.wordpress.com/2005/06/04/de-kom/

    [Reactie gewijzigd door Heedless op 28 december 2021 22:44]

    Nog één :Y)

    blijkbaar heeft alexa ook geen verstand.

    Nee, want het is een AI. Het heeft (nog) geen gevolgen mechanisme, wij mensen moeten hem/haar corrigeren.

    Er zijn echter wel regels opgesteld, zo mag een robot nooit een mens (indirect) schade toebrengen, dat valt hier dus wel onder. Het laat dus ook goed de gevaren van AI zien, al is het nog volop in ontwikkeling.

    Er zit vrij weinig AI in het vertalen van gesproken tekst naar een google query en de resultaten voorlezen. Het trainen van de voice recognition is wellicht iets wat we AI kunnen noemen. Het is vooral A en weinig I wat ik tot nu toe zie. De regels waar je naar verwijst (Asimovs robotics laws) zijn we nog ver van verwijderd: dan moet Alexa de tekst lezen, interpreteren en conclusies aan verbinden. Iets wat Google ook niet doet in zijn zoekalgoritme. Pas dan kan Alexa een onderbouwde conclusie trekken en een tekst voorlezen. Dit middenstuk (reasoning) zit er gewoonweg niet in.

    De realiteit is dat sommige mensen tegen zichzelf beschermd moeten worden, zelfs volwassenen. Kinderen en tieners die op zoek zijn naar 'een' identiteit nog veel meer. In alle gevallen gaat het om doelgroepen die makkelijk vatbaar zijn voor manipulatie en daarmee kwetsbaar. Die gaan niet zelf verantwoordelijkheid nemen, want dat kunnen ze niet eens.

    Hoe ver je wil gaan in het beschermen van deze doelgroepen met social media gebruik staat gelukkig steeds vaker ter discussie. Naast deze challenges, heeft het ook een aandeel in verslavingen, privacyschendingen, polarisering, fake news. informatieverzadiging, ander beeld van de werkelijkheid etc. Daar moet echt veel meer mee worden gedaan.

    Dat ouders meer kunnen of zouden moeten doen is duidelijk, maar ook daar heerst niet altijd een besef van de gevaren. Als dat er niet is, kan je er ook niet naar handelen (richting je kinderen).

    [Reactie gewijzigd door Justinn1988 op 28 december 2021 21:19]

    Darwin awards zullen er altijd zijn.

    Views = geld/sponsons.

    Gevaarlijke/domme dingen doen is goed voor de views.

    Genoeg mensen op het internet met gebrek aan verstand.

    Dat is dus zo'n beetje het probleem, veel mensen ongeacht de leeftijd denken vaak niet na wat zoiets voor gevolgen heeft.

    En helaas niet alleen kinderen.... ook volwassenen.

    Tja net als die 'challenge' waar je je borstkast in de fik steekt met iets brandbaars en dan helemaal flipt omdat het niet uit gaat of je broek er ook bij in vlammen gaat.

    Mooie challenges zijn dan. Domme mensen die zichzelf bezeren. Alleen jammer dat ze dan weer tijd en geld etc opnemen als ze naar het ziekenhuis moeten...

    Als ze het nu zo ver doen dat ze sterven heb je een Darwin Award

    Mensen hebben geen tijd voor opvoeding als je met twee fulltime werkt en 3 uur per dag pendelt.
    Doe daar wat lockdown verveling op etc en minder buiten spelen … :-/

    Je hoeft niet 2x fulltime te werken

    Kinderen zijn een keuze

    Buiten de randstad houdt de wereld niet op

    Je kunt ook gelukkig zijn met minder

    Gewoon gelukkig zijn is al moeilijk. Laat staan met minder.

    Ik vind dat TikTok deze uitdaging best had mogen verwijderen of er tenminste een waarschuwing voor had mogen plaatsen dat je er brand en zelfs dodelijke afloop kan veroorzaken. Ook een leeftijdscontrole zou op zijn plaats zijn.

    Ik ben niet voor censuur maar gevaarlijk vuurwerk en veel wapens staan we ook niet toe en terecht lijkt me.

    Gelukkig hebben we hier in Europa fatsoenlijke stekkers waar dat niet mee kan.

    Maarja het had net zo goed de tide pod challenge kunnen zijn....

    Het rare is dat niks in het ontwerp van de stekker een plastic randje onmogelijk zou maken bij die vs stekkers. Op de een of andere manier vinden hun het gewoon normaal dat stopcontacten en stekkers levensgevaarlijk moeten zijn voor kind en volwassenen

    Elektriciteit is daar sowieso gevaarlijk. Zag laatst een video van een solarroof overhaul, alle elektra loopt buitenlangs… ook breakerpanel en hoofdaansluiting zitten buiten.

    Ook zijn al die “two prong” stekkers dus niet geaard.

    Amerikaanse opladers zijn serieus gevaarlijk.

    Ten eerste: elektriciteit is overal gevaarlijk. Alle huisinstallaties kunnen dodelijk zijn.

    Ten tweede: werkschakelaars zijn hier vaak ook buiten. Juist om ons te beschermen.

    Ten derde: heel veel in de EU is niet geaard, het is dubbel geïsoleerd en mag niet eens geaard zijn.

    De VS stekker is niet perfect, maar dat is geen enkele.

    De VS stekker is niet perfect, maar dat is geen enkele

    Die van de VK komt aardig in de buurt. Ingebouwde zekeringen, Shutters in de stopcontacten, als je het snoer uit de stekker trekt zal de fase als eerste losgetrokken worden daarna de nul en als laatste de aarde.
    Het enige nadeel wat ik kan bedenken is dat de stekker niet omkeerbaar is en relatief groot is.

    Het huis elektra net is wel een puinhoop in de VK met ringleidingen die van 2 kanten gevoed worden en dus enorm hoog zijn afgezekerd en gekke platte kabels in de muur met een blote aarde er in. Volgens mij is dat ook de reden dat elke stekker een zekering er in moet hebben

    IDD, voor zover ik weet kan dit alleen met Amerikaanse stekkers. omdat daarbij de polen zichtbaar zijn, zelfs al is de stekker er half uit

    Het kan bij type A, B, D, E, F, H, J en K.
    Respectievelijk; vs, Canada, Japan, Columbia, Taiwan, Zuid Afrika, Israël en nog een paar.
    Daar naast werkt het in heel Europa met de oude type en E en F stekker in een ouder, plat stopcontact. Veel landen zonder plastic stukje hebben overigens maar 120v dus niet spannend

    overigens maar 120v dus niet spannend

    In dat geval heb ik nog een leuke challenge met een paperclip voor je :P

    En elke keer aan het urinoir zal Thijssie terugdenken aan zijn boude reactie op Tweakers. O-)

    Ik nomineer deze post als reactie van het jaar.

    8)7

    die 120V is wel Hoger ampere,

    waarbij wij max 220V 16A hebben is het in de USA 120V 32A

    Niet waar, de meeste appliances in huis zijn afgezekerd op 15A en soms 20A.

    Dat is dus ook de reden dat je in USA nog zo vaak een fluitketel ziet, een waterkoker van ~2000W krijg je gewoon niet voor elkaar op een standaard aansluiting.

    Je wilt serieus niet weten hoe traag m'n water koker is. Meer prik is er niet in de keuken. Je komt hier ook rare dingen tegen als lampen die niet goed aangaan omdat ze te ver van de breaker vandaan zitten. Er is verlies op de kabels waardoor je op 100v oid uitkomt als je ver genoeg gaat. Merkbaar in oude huizen.

    Voltage is zelden spannend, een elektronische gasaansteker kan makkelijk 10KV opwekken voor de vonk en dat jeukt alleen maar als je die op je vinger houdt. Het is de hoogte van de stroom die bepalend is voor hoever jij wel of niet achterover klapt bij aanraking.

    Wisselspanning is dodelijk vanaf 50V. Ik denk dat je in de war bent met gelijkspanning die pas dodelijk is vanaf 120V. Desalniettemin is elektriciteit niet iets om mee te spelen als je er geen verstand van hebt. Laat altijd een expert komen als je iets in je huis wil veranderen

    Dat is hier ook wel zo, als je een ongeaard stopcontact hebt net een ‘normale’ stekker, dan zijn die poten ook helemaal van metaal. De ‘euro’ stekker die half van kunststof is (de poten), daarmee is het lastiger.
    Met een verzonken, geaard, stopcontact wordt het vrijwel onmogelijk. Maar daarom is het ook een challenge natuurlijk, om het toch te laten slagen :-)

    Man, man, man, ik blijf met verbazen over hoeveel zieke mensen er zijn, wat moet je wel niet denken om zo’n challenge te bedenken….

    IDD, voor zover ik weet kan dit alleen met Amerikaanse stekkers. omdat daarbij de polen zichtbaar zijn, zelfs al is de stekker er half uit

    Dat is bij menig Europese stekker ook nog het geval. Het ::ahem:: window of opportunity -- laten we zeggen, is er wel sterk kleiner mee. Dat wel.

    Dan maken ze toch gewoon een challenge om een paperclip aan beide kanten in het stopcontact te steken oid. Dit kan niet op deze manier. Maar er zijn genoeg gevaarlijke challenges te verzinnen. Veiligheid begint bij de gebruiker. Niet bij het apparaat of hulpmiddel.

    Gelukkig hier overal stopcontacten met ingebouwd kinderslot :) kan het nog steeds maar wel een stuk lastiger (beide pinnen moeten tegelijk). Zou verplicht moeten worden, kost maar amper iets extra op een gehele installatie

    [Reactie gewijzigd door GrooV op 28 december 2021 18:19]

    Ik vind ze anders rete irritant omdat je vaak heel hard moet drukken. Ik heb dan ook geen kinderen. Dus zou wat zijn als ik ineens verplicht alles kinder proof zou moeten maken 8)7

    Een beter kwaliteit stopcontacten kopen, dan heb je daar geen last van. Op de in België veelvoorkomende Niko stopcontacten werkt dat perfect. Ik heb af en toe een Ikea verdeelstekker nodig om te beseffen wat een luxe dat is.

    Als je een nieuw huis bouwt wordt je ook verplicht deuren te nemen die 231cm hoog zijn, ook al ben je zelf maar 180cm.

    Wij hadden vroeger een soort schijfjes die je in het stopcontact kon doen. En dan moest je drukken+draaien om de stekker erin te krijgen.

    Kan me niet voorstellen hoe frustrerend dat moet zijn als het permanent zou zijn.

    Zo werken stopcontacten met kinderslot gelukkig niet.

    Mijn stopcontacten hebben ook nog geen kinderslot ofzo en het huis is nog niet zo heel oud ofzo. Er zitten nog van vorige bewoners van die draaislotjes in die vind ik minder irritant als de ingebouwde slotjes. Enkel bij de stopcontacten die ik regelmatig gebruik heb ik ze eruit gehaald.

    Ik heb ze ook (en heel wat want zelfs verdeeldozen hebben ze), werkt prima. Ze zijn ook iets veiliger tegen water. Frustrerend is het niet, tenzij je werkelijk regelmatig een stekker erin en eruit moet doen. Maar dat vind ik op zichzelf al frustrerend.

    Nou, ze zijn net zo onveilig tegen water hoor. Misschien merk je het alleen later.

    Ik doelde op iets in de richting van spatwaterdicht, niet een emmer water.

    Ik ook. Daarom gebruiken we IP ratings.

    ..maar ik schreef 'iets veiliger tegen water', en dat is consistent met m'n andere posts, en dat heeft effectief gezien (IP rating of niet) wel degelijk nut.

    En kan gruwelijk irritant zijn, zeker als je geen kinderen hebt. Blijf uit mijn huis maar weg met die troep, ik irriteer me er mateloos aan.

    Wij hebben ze eruit gehaald omdat de kinderen het heel interessant vinden. Ze bleven er maar mee spelen. Nu we ze niet meer hebben is het klaar. Ze komen niet meer bij de stopcontacten in de buurt.

    Blijf uit mijn huis maar weg met die troep, ik irriteer me er mateloos aan.

    Die troep kinderen? :)

    Ook met kinderen is dat irritant, dus hier die dingen niet gemonteerd maar mijn kinderen geleerd er vanaf te blijven.

    Sowieso de beste oplossing. Anders kunnen we overal wel rubber tegels en hoekbeschermers installeren.

    Yup, bescherming tegen gevaar. Alleen waar is onze bescherming tegen plezier, vreugde en vrijheid....

    Dat is voor mij, en vele anderen juist de weg naar de andere kant.

    Hier in Canada zijn die dan wel weer gelukkig verplicht.

    Zou verplicht moeten worden

    Alsjeblieft zeg, laten we alles met schuimrubber bekleden want misschien gebeurt er iets. Thee kunnen we ook niet meer drinken, want dat hete water is ook niet veilig.

    Of moet je kinderen misschien opvoeden, zodat ze weten dat ze niet met stroom of scherpe dingen of hete dingen moeten spelen? Kunnen ze ook nog veilig op een plek rondlopen waar niet alles kindproof is. Of laat je je kinderen nooit de deur uit gaan?

    Ik heb inmiddels begrepen dat ouders te hard werken om zich met opvoeding op dat vlak bezig te kunnen houden dankzij een Amerikaans forum waar dit ter sprake kwam en het werd mij hoogst kwalijk genomen dat ik suggereerde dat je kinderen zelf opvoed ipv door Alexa.

    Dat is uiteindelijk ook de oorzaak van een hoop van deze "darwin-acties".
    Er wordt is voorgesteld als leuk en zonder verder na te denken doet men maar. Als de ouders met 2 moeten gaan werken (en waarschijnlijk nog een bijbaantje voor 1) dan heb je geen tijd om context aan je kinderen mee te geven.
    Als je moet krabben om het einde van de maand te halen, dan leef je niet, maar overleef je. Al de rest wordt bijzaak.

    Gelukkig hier overal stopcontacten met ingebouwd kinderslot :) kan het nog steeds maar wel een stuk lastiger (beide pinnen moeten tegelijk). Zou verplicht moeten worden, kost maar amper iets extra op een gehele installatie

    Verschrikkelijk die dingen. Na een paar jaar gaan ze altijd stuk waardoor je een stekker zowat met een hamer naar binnen moet slaan. Voed je kinderen gewoon op.

    Lekker kansloos op de man spelen, mijn kinderen zitten er niet aan. Wil niet zeggen dat je stopcontacten niet veiliger kan maken

    Verder zitten ze (Gira) er al meer dan 5 jaar in en werken nog probleemloos. Desnoods vervang je het plastic stukje voor een paar euro. Binnenwerk kan gewoon blijven zitten

    Ik speelde niet op de man, je voelt je aangesproken. Het was bedoeld als algemene reactie op jouw algemene reactie, niet specifiek gericht op jou.

    Als je b-merk van de bouwmarkt koopt zul je vast een hamer nodig hebben, maar bij een kinderveilige wandcontactdoos van een degelijk merk zul je niet eens merken dat er een beveiliging op zit tot dat je een schroevendraaier in 1 van de gaten probeert te steken. Zo is het hier tenminste, nog nooit problemen met onze Berker stopcontacten gehad.

    ik heb al een aantal varianten langs zien komen in de jaren.
    Heel veel is gewoon abominabel waar je zowat met een hamer je stekker in het blok moet beuken.

    Mijn punt is dat Typecast-L (en anderen) hier alle beveiligde stopcontacten over 1 kam scheert, terwijl er wel degelijk goede oplossingen zijn waarbij je de beveiliging niet eens opmerkt. Natuurlijk is er ook rommel te koop, maar dat geldt voor alle producten, je moet wel eerst even kijken wat je koopt of je goed laten adviseren. En dan kom je misschien niet bij de goedkoopste uit. Die draaischijven moet je sowieso links laten liggen, die zijn enorm irritant in het gebruik en nodigen juist uit tot experimentatie ;)

    [Reactie gewijzigd door W1LL3M op 29 december 2021 14:26]

    Sowieso moet je voor dit soort spullen niet te gierig zijn.

    Ik vraag me af hoe veilig dat is als kinderen door hebben dat je dat dingetje kunt draaien. Eerst misschien nog met hun vingers, maar daarna wordt het een grote uitdaging om te zorgen dat die niet terugschiet door er bijvoorbeeld een schroevendraaier in te steken?

    Als je het echt veilig wilt zou er actieve elektronica in het stopcontact moeten zitten dat alleen de polen van spanning voorziet wanneer er een daadwerkelijk apparaat op is aangesloten.

    k vraag me af hoe veilig dat is als kinderen door hebben dat je dat dingetje kunt draaien. Eerst misschien nog met hun vingers, maar daarna wordt het een grote uitdaging om te zorgen dat die niet terugschiet door er bijvoorbeeld een schroevendraaier in te steken?

    In mijn herinnering was de veer in die dingen redelijk sterk. Ik had er moeite mee het ding te draaien. En toen was ik beslist ouder dan 4. Tegen de tijd dat kinderen wel sterk genoeg zijn, zijn ze ook oud genoeg om geleerd te hebben wat ze wel en niet moeten doen. En als ze als tiener nog steeds zulke dingen doen, dan is dat een probleem van een heel andere orde. Op die leeftijd hebben ze genoeg levenservaring en zijn ze inventief genoeg om zulk soort beveiligingen zelfstandig te omzeilen.

    Ik heb er als volwassene nog moeite mee om het te draaien. Maar zodra ze er af kunnen gaan ze er ook af.

    Ik begreep nooit waarom dat was, want je moet serieus je best doen om het voor elkaar te krijgen. Maar nu snap ik het probleem.

    Dat zorgt niet voor brand als je meterkast veilig is. In de VS is dat ook maar de vraag of je die hebt, een veilige huisinstallatie. En de schok doet pijn maar is niet zomaar dodelijk.

    komt onder andere door dat het lichaam minder erg reageert op 60Hz (dan op 50Hz zoals hier in Europa). Dat is een van de weinige goede dingen aan het Amerikaanse stroomnet.

    Ik denk dat je bedoeld dat ze 115V hebben i.p.v 230V hier.
    De frequentie maakt heel weinig / niet uit.

    Tja dat zegt de NRA ook altijd inderdaad :o

    Daar heeft de NRA in beginsel ook gewoon gelijk in. Een geweer schiet niet zelf, daar zit ook een gebruiker achter.
    De wapenwet zoals die in nederland is stelt categoriseert wapens op basis van functie.
    Vervolgens gaat deze bepalen wie wanneer deze verschillende categorien ter beschikking mag hebben.

    Zoals jij het hier volgens mij bekijkt, mag iedereen alles in huis hebben, maar moet het wapen dusdanig ingericht zijn dat iemand het wel of niet kan gebruiken. Een soort van je mag opvoersetjes kopen, verkopen, maar niet gebruiken.

    Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat de wapenwet niet bijgewerkt hoeft te worden, maar dat is weer een ander verhaal.

    De NRA zou dat nog zeggen om antitank wapens te verdedigen, het concept verantwoordelijkheid is ze wereldvreemd.

    Dat is het hem juist, ze willen alle verantwoordelijkheid bij de mensen zelf houden, dat er dan gasten tussen zitten die je nog geen lepel zou moeten toevertrouwen moet niet ten koste gaan van de doorsnee amerikaan die wel verantwoordelijk met een volautomatische AR om kan gaan.

    Dat die aanpak meer schietpartijen oplevert met de daarbij behorende slachtoffers dat is de consequentie van het gekozen beleid.

    De bereidheid om eigenverantwoordelijkheid in te leveren om voor het collectief een veiligere situatie te ontwikkelen, dat is iets waar de NRA zich ver van houdt. Helaas voor de Amerikanen lukt het de NRA nog steeds om ook de politiek hun zienswijze over te laten nemen.
    Het blijft toch een economisch grote tak die wapen branche.

    Het lukt de NRA wel telkens om achtergrond-checks bij de aanschaf van wapens zo minimaal mogelijk te maken, of zelfs helemaal achterwege te laten... door een enorme politieke lobby.

    Klopt, dat is eigenlijk ook het vreemde aan een land dat satelieten de ruimte in stuurt om wapen bewegingen over de hele wereld in kaart te brengen, behalve in eigen land.

    NRA: Guns don’t kill people, people do.
    Yeah, well…

    https://youtu.be/KsN0FCXw914

    Hij weet het leuk te brengen ja...

    Een vuurwapen is specifiek ontworpen om zo makkelijk en effectief mogelijk te verwonden of doden. Een stopcontact gelukkig niet.

    Gelukkig hebben we hier in Europa fatsoenlijke stekkers waar dat niet mee kan.

    Niet ?

    Heb je werkelijk geen voorstellingsvermogen over dat het wél zou kunnen ?
    niet elk huis heeft 2020 stopcontacten ....
    Als ik hier een stekker nét niet uit de muur haal, zijn de pinnen nog steeds 'verbonden'

    Maar weet je wat een goed alternatief is ?
    Een passer ... zonder het potloodje erin, past dat perfect in die gaatjes ....

    Dit moet niet door Amazon worden opgelost, maar gelijk aan de bron ( Tiktok in deze )
    Mijn kinderen weten al van kleins af aan, waar het gevaar zit in huis
    Stopcontact, kastdeurtjes, trappen - de BBQ / grasmaaier ...
    Vanaf het moment dat ze 'zelfstandig' door het huis lopen, gaan er niet 'spontaan' vingertjes tussen deuren, of lippen op een BBQ rooster, omdat één of andere gek online dat geroepen heeft

    Heb het net even met een shuko in een ondiep stopcontact geprobeerd. En het kan inderdaad als je het opzettelijk probeerd net.

    De stekker zat er wel niet meer vast bij mij dus hij zou iig uit de muur vallen.

    Challenge geslaagd dus….. ??

    Helaas had ik geen muntgeld bij de hand, en de keukenla met vorken is toch best ver weg. Geen internetpoints voor mij.

    He, jammer!
    Ik wou net vragen of een gulden het nu beter deed dan een euro :-)

    Ik wou wel nog een mes in het stopcontact steken want dat heb ik wel eens op TV gezien. Maarja ook dat ging niet omdat wij een rond gat hebben ipv een gleuf zoals in amerika.

    nvm sorry

    [Reactie gewijzigd door Ché Mig op 28 december 2021 18:22]

    Inderdaad, en al zou het wel lukken, is de kans op letsel alsnog klein omdat de zekering er dan gewoon uitklapt.

    Bij een oudere europlug stekker uit de jaren 80 (waarbij de uiteindes van de pin aan de stekkerkant niet geïsoleerd zijn zoals je tegenwoordig zit) i.c.m. een niet dieper liggend ongeaard stopcontact (lees, alle wat oudere huizen buiten natte ruimtes) is dit ook wel mogelijk.

    De marges zijn inderdaad nog altijd wat kleiner dan bij een US stopcontact/stekker maar zeker niet onmogelijk bij oudere combinaties van stekker en stopcontact. Bij een US stekker zijn er situaties te bedenken waar dit zelfs per-ongeluk kan gebeuren, in Europa gelukkig niet.

    Maar het gaat inderdaad om het idee, ik kan zo tientallen vergelijkbare challenges bedenken die zo op internet te vinden zijn en levensbedreigend kunnen zijn.

    [Reactie gewijzigd door !mark op 28 december 2021 18:31]

    Oh zat volledig metalen pinnen op stekkers denk. Geloof dat Britse wcd's de meest veilige zijn.

    Oh zat volledig metalen pinnen op stekkers denk. Geloof dat Britse wcd's de meest veilige zijn.

    Zo ik begrijp speelde dit geval dus in engeland ('BBC')...

    De wcd's zijn dan misschien wel veilig, maar dat helpt weinig als de pinnen nog steeds van metaal zijn. En zo lang er niet te veel stroom loopt, slaat de zekering ook niet door. En als er wel veel stroom loopt, dan slaat bij ons ook gewoon de stop door.

    Waarom zijn de britse wcd's overigens het veiligst ?

    dit verhaal is in VS gebeurd.

    de britste stekkers zijn zo veilig omdat ze de bekabeling in huis in het verleden erg belabberd deden. daarom moet er op elke stekker zelf een zekering zitten. maar dat was dus niet extra veilig, maar was gewoon nodig.

    En verders passen ze ook maar op 1 manier in de doos, dat kan handig zijn als je een slecht ontworpen apparaat hebt waarbij het uitmaakt welke stekker in live/neutraal zit. maar dat soort producten komt tegenwoordig niet meer door de keuring.

    En voor @KSU4reqY :

    Tom Scott legt het uit. Je moet het wel erg bont maken met Britse wcd's (en stekkers). Veelal hebben ze ook nog schakelaars op het stopcontact als extra feature.

    https://youtu.be/UEfP1OKKz_Q

    gelukkig zegt hij zelf dat hij bevooroordeeld is aan het begin van de video.

    hij zegt dat de plastic coating op de stekker helpt, maar zegt vervolgens niks over dat de contactdoos die hij gebruikt letterlijk plat is, nul diepte. dus grote kans dat je in zijn geval ook een millimeter plek hebt net als bij onze.

    hij zegt gewoon dat huizen indertijd goedkoper (lees slechter) gebouwd werden en dat daarom de zekering op elke plug nodig is, maar dan zonder de term ring circuit te gebruiken.

    hij heeft zelfs een toaster, een van de apparaten die als ze slecht ontworpen zijn de behuizing live kan zijn, maar praat alleen wat over grond en niet polarizatie bescherming.

    en als laatste zegt hij ook niet dat de britse stekker gewoon duurder is zonder echt een voordeel te hebben in moderne tijden. zal me britse vrienden nog eens vragen of elke plug tegenwoordig nog een zekering heeft maar volgens mij is dat niet meer zo.

    Net even electrobooms video erover gekeken, hij duuwt een kortgesloten stekker in een brits stopcontact en er komt een lekkere knal vanaf, lijkt dat je de munttruc daar ook kunt doen.

    [Reactie gewijzigd door KSU4reqY op 28 december 2021 23:06]

    Ja, en vergelijk hem nu met een Nederlandse stekker. Aarde? Met of zonder maakt al niet uit. Volledig metalen pinnen die exposed zijn, schroevendraaier stop je er zo in.

    Het is niet 100% idiotproof maar wel veel meer dan de Nederlandse stekkers en stopcontacten.

    Vroeger op de LTS maakten ze stekkers. Ze hadden elektrotechniek heel erg goed onder de knie. Deze stekkers maakten lekstroom. Daardoor gingen alle stopcontact door de aardlek op die groep eruit.

    De leerlingen hadden het lesmateriaal dus goed onder de knie.(de LTS had er alleen ervaring mee, de snoepautomaat stond er op de gang alleen op dus de leerlingen zelf waren de pineut)

    Dus ja waar een wil is is een weg en het kan dus wel degelijk

    Ligt er aan. Ik heb hier een oude platenspeler, zeg maar antiek, en die heeft volledige ontblote polen.

    Hier ligt ook gewoon een stukje verantwoordelijkheid bij de ouders. Kinderen van 10 hebben nl. helemaal niks te zoeken op TikTok, minimum leeftijd voor een account op TikTok is 13 (nog aan de lage kant wat mij betreft maar goed).

    Ook mijn eerste gedachte maar langs de andere kant vroeg dit meisje het aan Alexa en heeft ze het idee niet van TikTok. Verder is het altijd gemakkelijk spreken als je geen ouder bent of geen kinderen van die leeftijd hebt. Mijn kinderen zijn nog erg jong maar ik durf mij nog niet uitspreken over zaken als ze ouder zijn. Je kent de context niet, je weet niet hoe de omgang met vrienden is, enzovoort. Eeuwig blokkeren en afschermen kan sowieso niet dus hoe ga je daar als ouder mee om? Ik hoop in ieder geval dat wij onze kinderen kunnen meegeven om ons te vertrouwen als ze iets meemaken dat ze niet oké vinden.

    En wat je er ook van mag vinden, sociale media zijn een blijver, in welke vorm dan ook. En er komen veel negatieve dingen bij kijken.

    Eeuwig blokkeren en afschermen kan sowieso niet dus hoe ga je daar als ouder mee om?

    Vroeg mee beginnen om ze aan te leren dat je niets op internet voor gegeven moet aannemen:
    "Weten jullie nog over geen snoep van vreemden aannemen? Nou; alles wat je hiermee :: toon telefoon :: kunt vinden komt van het internet; en het internet is een heeee-le grote groep vreemde mensen."

    Je kunt inderdaad niet voorkomen dat ze ooit aan slechte zaken op internet blootgesteld gaan worden. Dus het beste is om ze daar dan zelf tegen te wapenen door ze van vroeg af aan te leren kritisch er mee om te gaan.

    Dan nog zal het vallen en opstaan worden, maar met wat geluk gebeurt dat wanneer ze echt nog kinds zijn en wanneer je als ouder nog veel de mogelijkheid hebt tot supervisie en bijsturing.
    Als je het op z'n beloop laat totdat ze gaan puberen, tja; dan ben je te laat.

    [Reactie gewijzigd door R4gnax op 29 december 2021 10:21]

    Dat met tien jaar op tiktok vind ik nog bij lange na niet de grootste misser van die ouders. Wat dacht je van een tienjarig kind dat niet weet dat je niet met stopcontacten moet spelen? Dat weet mijn dochter van 6 al.

    De moeder greep in toen ze het hoorde, we weten helemaal niet of dit kind van 10 Alexa’s “bevel”/“suggestie” zou hebben opgevolgd.

    Het kind vroeg iets aan Alexa via de slimme speaker. Dus dat heeft niks te maken met TikTok.

    Die slimme speaker kan geen tiktok filmpje afspelen lijkt me, en zonder dat filmpje gezien te hebben weet een kind van 10 niet wat de “penny challenge” is

    [Reactie gewijzigd door sdsnatcher73 op 28 december 2021 20:56]

    Alexa zoekt gewoon op internet (tekst dus) en leest het eerste zoekresultaat voor.
    Je denkt toch niet dat er geen tekst beschrijvingen van tiktok challenges bestaan?

    Nee dat denk ik niet, maar het probleem is dat dit allemaal enorm wordt opgeklopt door de media. Wat heeft Alexa daadwerkelijk gezegd? Was dat alleen doe de penny challenge? Of heeft ze stap voor stap instructies gegeven? Ik geloof niet in dat laatste…

    Bron: https://www.bbc.com/news/technology-59810383
    Quote: The suggestion came after the girl asked Alexa for a "challenge to do".
    "Plug in a phone charger about halfway into a wall outlet, then touch a penny to the exposed prongs," the smart speaker said.

    Ik vraag me af hoe ze dat filteren... Door middel van een tag of een database of door het aantal slechte reacties?

    Whitelist voor dergelijke searches lijkt mij de enige oplossing.

    In de praktijk zal het eerder blacklisten van gerapporteerde dingen zijn.

    Dan zal ruimte overlaten dat dit weer gebeurt, beter 100 challenges in je systeem zetten en af. en toe de lijst uitbreiden.

    Nee, want dan heb je kans dat je nieuwe hypes mist, en dat kost dan weer resultaten en data.
    Het boeit Amazon echt niet of er zo nu en dan een gevaarlijke challenge doorglipt bij een blacklist, maar het boeit ze wel als er grootschalig missende resultaten zijn door een whitelist.

    Laten we nu niet doen alsof er tientallen challenges per maand zijn die er toe doen.

    Nee, maar die ene per jaar die ze zouden kunnen missen betekent al dat ze een hype mislopen, dat kost geld.

    Hoezo zou hen dat geld kosten?

    Aangezien het van de BBC afkomt ga ik er even vanuit dat het in Engeland was. Als het meisje daar de opdracht zou hebben uitgevoerd, dan zou er waarschijnlijk weinig gebeurd zijn. De Engelse stekker is de veiligste ter wereld. De stekker is zo ontworpen dat er nooit geleidend materiaal buiten het stopcontact zit wanneer deze de contactpunten in het stopcontact raakt. Mocht dat toch om een rare reden toch gebeuren dan zit er zelfs in de stekker nog een zekering die meteen klapt. Het is een onhandig grote stekker, maar wel heel erg veilig ontworpen.

    Desalniettemin goed dat ze er wat aan gaan doen, want niet iedereen woont in Engeland :)

    De zekering in die stekkers klapt pas bij 10A hoor, ruim voldoende om je helemaal dood te vermoorden.

    Meeste zal door de munt gaan, en dan klapt de zekering er heel snel uit. De meeste verwondingen komen door het heet worden en verbranden van de munt.

    Als het muntje met beide pinnen tegelijk in verbinding staat zal inderdaad vrijwel alles via de munt gaan (want jij hebt een veel hogere weerstand dan de munt) en de zekering er snel uit klappen.

    Maar als het muntje slechts met één pin in verbinding staat en de persoon het mutje nog vast heeft wordt het een ander verhaal. De enige weg is dan via de persoon, en de stroomsterkte gaat op die manier nooit hoog genoeg kunnen worden om de zekering te laten springen maar is wel dodelijk. In Nederland heb je dan nog de aardlek welke er hopelijk optijd bij is.

    Nee, de zekering in de stekker zit na de sluiting, deze beschermt alleen de kabel en het aangesloten apparaat. De zekering in de meterkast zal wel gaan.
    Krijg nog steeds de kriebels als ik een Engels klusprogramma zie waar ze de kabels gewoon los in de muur stuccen.

    10A? Die stekkers hebben een 3A of 13A zekering, waarbij je 13A eigenlijk alleen tegenkomt bij het 'zwaardere' werk (volgens mij in UK alles boven 700W).

    Mocht dat toch om een rare reden toch gebeuren dan zit er zelfs in de stekker nog een zekering die meteen klapt.

    Veel "Engelse" stekkers van dubious kwaliteit hebben soms ook nep/under-spec'ed zekeringen.

    Daar voor hoef je maar paar BigClive videos over vage kerstmis lichtjes uit China voor te hebben gezien. :+ 8)7

    Maarja 9/10 keer zal je (hopelijk) gelijk hebben inderdaad.

    For the record: Dit was in de VS.

    Zoveelste voorbeeld dat laat zien dat content op TikTok tot gevaarlijke situaties kan leiden. Natuurlijk zegt dit meer over de gebruikers dan het platform zelf, maar ik vraag me toch nadrukkelijk af hoe dit soort "challenges" rond kunnen gaan. Geen idee hoe het precies zit, maar zou hier niet iets (of als het al gebeurt, meer) tegen moeten worden gedaan vanuit TikTok zelf, zoals actieve moderatie?

    Volgens mij doen ze dat ook wel. Als je er nu naar zoekt is het eerste (en enige relevante) resultaat een brandweerman in uniform die je vertelt waarom je het niet moet doen.

    TikTok heeft inmiddels een miljard gebruikers en een filmpje van 15 seconden is zo in elkaar geflanst. Ga daar maar tegenop modereren. Zelfs als je het zoveel mogelijk automatiseert - wat ik wel verwacht - heb je daar toch tijd voor nodig, en dan is zo'n hype al geexplodeert.

    Maar laten we Alexa niet vergeten. Die geeft deze opdracht aan dit meisje. Kennelijk zoekt Alexa daar gewoon naar op het Internet. En we weten allemaal dat daar behoorlijk wat gekke dingen te vinden zijn.

    Uiteraard. Alexa wordt bijgewerkt omdat het zoekalgoritme verre van perfect is, daar is het dus mogelijk om dit soort grappen tegen te gaan.

    Waar het me dus eigenlijk om gaat is het feit dat een platform de content die het aanbiedt dus in de verste verte niet op een degelijke manier kan beheren/modereren. En ja, een verbod zal inderdaad alleen maar resulteren in een overstap naar een vergelijkbaar platform, dus ik vind het ook een moeilijk vraagstuk, maar niks doen lijkt me ook een slecht idee, dus vandaar toch maar verbieden.

    Nou zijn er wel meer dingen mis met TikTok, zoals de zeer waarschijnlijke banden met de Chinese overheid, dus eerlijk is eerlijk: wellicht zoek ik ook naar andere goede redenen om het te verbieden aangezien de houding van de Chinese overheid me totaal niet bevalt, maar goed, nu wordt het wel een beetje off topic. Punt is dat ik TikTok liever kwijt dan rijk ben, maar dat was inmiddels waarschijnlijk wel duidelijk geworden. :)

    Dit heeft niet veel met moderatie te maken. Ik lees verschrikkelijke verhalen over TikTok en het is toch echt de jeugd (ga ik maar vanuit) die het er zelf op zet, puur voor aandacht en likes. Zo las ik een verhaal dat (vooral) meisjes hun laatste avond naspeelde omdat dit 'in' was (denk dat het zo wel duidelijk is).

    Verder lijkt de jeugd niet meer echt geïnteresseerd op privacy. Als TikTok ermee (gedwongen) stopt, dan stappen deze mensen wel over op een ander platform en promoten ze zich daar.

    Het lijkt wel een soort groep te zijn, vergelijkend met Reddit, zie ik toch meer een hoog Twitter/FB gehalte terugkomen (ook geen fan van), maar dan nog een graad erger.

    De vergelijking met Reddit lijkt me niet op zijn plaats is, aangezien daar doorgaans niet van dit soort rare dingen gebeuren. Zelfs niet op Twitter en FB, al is ook niet alles wat daar gebeurt acceptabel.

    Toevallig net 'The Every' uit van Dave Eggers wat ook Alexa noemt en hoe nu alles al gerecord wordt, ook zonder consent en dat mensen meeluisteren voor 'optimalisaties'. En dan gaat het in het boek nog een paar stappen verder. Echt vrij heftig waar dat wereldbeeld heen gaat. Aanrader. Niet zo goed als het eerste boek 'The Circle' maar alsnog de moeite waard.

    Afgezien van deze absurde challenge….wie bedenkt het, zou kidsmode op zo’n amazone echo dit voorkomen hebben? Daarnaast natuurlijk apart dat deze challenge wordt gepromoot….

    Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

    Sources


    Article information

    Author: Donna Henderson

    Last Updated: 1703819041

    Views: 528

    Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

    Reviews: 86% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Donna Henderson

    Birthday: 2012-12-25

    Address: 30911 Ross Villages Suite 046, Shawnview, DE 83615

    Phone: +4851497564521261

    Job: Air Marshal

    Hobby: Animation, Yoga, Running, Juggling, Painting, Sailing, Soccer

    Introduction: My name is Donna Henderson, I am a bold, candid, frank, multicolored, dazzling, resolved, rare person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.